Itt a Bellini-szezon

Pezsgőkoktél

A koktélok királynői a pezsgővel készült koktélok, vallja Nagy Zoltán, a korábban a világ ötven legjobb bárja közé választott budapesti Boutiq’Bar tulajdonosa, akivel ezekről a színpompás italokról és a pezsgőzés élményéről beszélgettünk.

 

Mit gondolsz a pezsgőkoktélokról?

Szerintem zseniális dolgokat lehet csinálni a pezsgővel koktélfronton, ezért nálunk is  – mint minden koktélbárban – alapvető, hogy legyenek. Nem ebből készítjük a legtöbbet, de úgy érzem, hogy ez egyben egy kulturális projekt is. Főleg itthon van egy rossz beidegződés, amin jó lenne változtatni, hogy az emberek széles köre átélje, hogy miért jó pezsgőt inni máskor is, mint születésnapokon vagy szilveszterkor.

Mik a külföldi benyomásaid ezzel kapcsolatban?

Külföldön nem számít események egy üveg pezsgőt meginni, ezt mi is tapasztaltuk, amikor Angliában és Spanyolországban éltünk, és persze szívesen követtük az ottaniak példáját a spontán pezsgőzésben. Franciaországban ez a legtermészetesebb, Belgiumban pedig akár az újságárusoknál is tudunk venni 20-tól 200 euróig behűtött buborékos borokat a napilap mellé. Meg kell ismertetni az emberekkel a pezsgőket, és ehhez szükség van az edukációra. Hogy egy vacsorát bátran kezdjenek pezsgővel, vagy a vasárnapi brunch-hoz tegyenek az asztalra egy Kir Royalt. Ha Magyarországra jönnek külföldi vendégek, ők szívesen rendelnek akár pohárral vagy üveggel, a reggeli mellett pedig ott látjuk az asztalukon a Bellinit vagy a Mimosát.

Tudnál ajánlani egy mindenki által könnyen elkészíthető pezsgőkoktélt?

A koktélok királynői a pezsgővel készült koktélok, és ha bárki meglátja például egy Bellini színét, és belekortyol, akkor rögtön rájön, hogy miért mondom ezt. A Bellinit először a velencei Harry’s Barban készítette Giuseppe Cipriani, onnan vált híressé. A nevét az olasz festőről, Belliniről kapta, aki hasonló pasztellárnyalatokban festett, mint amilyen ennek a koktélnak a színe. Tulajdonképpen őszibarack és pezsgő, egyszerű, de csodálatos ital. Az érett őszibarackot meg kell hámozni – ha nem elég édes, akkor kis porcukrot vagy szirupot adhatunk hozzá –, majd leturmixolni. Adhatunk hozzá őszibaracklikőrt, de az akár el is hagyható. A pürét a végén fel kell önteni kétszeres mennyiségű száraz pezsgővel, és kész is.

Kedvenc pezsgők?

Mindig az, amelyik a poharamban van. A magyar pezsgők közül a Kreinbacher, a Törley nyerspezsgő és a Hungaria Grande Cuvée fogy nálunk a leggyakrabban. Nyáron a fröccs mellett leginkább pezsgőzni szoktunk. Jólesik este leülni egy pohár mellett, és kicsit lazítani.

Mi volt a legnagyobb pezsgőélményed?

Ez is egyszerű: megnyertem még Londonban egy versenyt, és kaptam egy üveg Perrier Jouët Belle Epoque-ot, amit nem őriztünk sokáig, megittuk a feleségemmel egyik este. Ne óriási elvárással forduljunk a pezsgő felé, csak egyszerűen nyissuk ki és igyuk meg, nem kell hozzá semmilyen évfordulót, ünnepet, eseményt megvárni, attól nem lesz jobb. A kulináris élményeket is elronthatja, ha túl sok körülöttünk az ember, ezért az igazán jó pezsgőket sem érdemes nagy társaságban kibontani, mert nem tudunk odafigyelni rá. Ráadásul, ha kevesebben vagyunk, több pezsgő marad nekünk.

Mesélsz egy kicsit a Boutiq’Barról?

Most szeptemberben lesz tíz éve, hogy nyitva vagyunk. Kis hely sok törzsvendéggel, és mióta a Drinks International 2012-es World’s 50 Best Bars válogatásán beválasztottak minket a világ 50 legjobb bárja közé, azóta sokat nőtt a presztízsünk a külföldiek és a magyarok között is. Egyszerű a filozófiánk: a vendégeink a legfontosabbak. Odafigyelünk arra, hogy ki mit kér, és hogyan szereti a koktélokat. Ha savanykásabban, akkor kevesebb cukrot rakunk bele, ha alkoholosabban szeretné, akkor azt is megoldjuk, jéggel vagy jég nélkül… Nálunk igazi vendéglátást talál mindenki, ahol a vendég kulináris igényeinek a kielégítésére törekszünk, természetesen a legmagasabb szakmai színvonal mellett.

Élményt keres mindenki, és mi ezt próbáljuk megadni. Vannak standard koktéljaink, de ha nem tudja valaki, hogy mit szeretne, akkor kikérdezzük, és az alapján állítunk össze egy rá szabott italt. Ez a típusú kérdezz-felelek izgalmassá teszi a munkánkat, a végén pedig úgyis az számít, hogy a vendég elégedetten távozzon.

Még egy pezsgőkoktélt ajánlj kérlek, amit a Boutiq’Barban is lehet kapni.

Az egyik koktélunk, amit meg lehet kóstolni a bárban, a French75. Ez sem bonyolult, mégis remek összhangot alkotnak a hozzávalók a pohárban. 40 ml gin, 15 ml cukorszirup, 20 ml lime-lé és száraz pezsgő kell hozzá. A gint össze kell sékelni a cukorsziruppal, a lime-lével és a tört jéggel, majd átszűrni egy pohárba, és ráönteni a száraz pezsgőt.

 

Köszönet a fotókért: Ana Bárbara Serna

Boutiq’Bar:
http://www.boutiqbar.hu/
https://www.facebook.com/boutiqbar/