Rózsaszín pezsgés

Divat/Pezsgőkoktél/Rosé

Amikor a rozé elkezdte meghódítani a borkedvelőket, csak idő kérdése volt, hogy a buborékok világára is átterjedjen ez a divat. Lehet habzó vagy champagne, kis pincészet vagy milliós palackszámú nagy pezsgőház, mindenhol ebbe a pink csodába botlunk.

 

Bár a legújabb trendek egyike, mégis komoly múlttal rendelkezik, ráadásul Champagne-ban, ahol a klasszikus fajták közül a pinot noir és a pinot meunier is kék szőlő. Itt engedélyezett egyedül, hogy a külön-külön erjesztett vörösbort és fehérbort összekeverjék, és így kapják meg végül a rozét. A legelterjedtebb készítési eljárás viszont, mikor ugyanúgy, mint a csendes boroknál, a szőlőt pár órán át héjon tartják, ami elegendő, hogy megfelelő szín- és illatanyagot nyerjenek ki a szőlőből. Ez az úgynevezett saignée eljárás, amikor már maga az alapbor is rozé.

A lényeg, hogy rengeteg rajongót szerzett magának ez a műfaj, és itt is tudnak játszani a stílusokkal, akár egy nagyon gyümölcsös, tuttifruttis gyöngyözőről legyen szó, akár egy elegáns, halvány színű tradicionális pezsgőről, vagy egy hosszabban héjon áztatott, már-már siller jellegű champagne-ról.

A rozéfröccs elegáns megfelelőjeként tekinthetünk erre a pink buborékos stílusra. A hozzá passzoló fogások egyrészt egész egyszerűen a friss gyümölcsök, az eper, a málna, a ribizli, a füge vagy a gránátalma. Klasszikus választás a lazac, a rák és az egyéb tengeri fogások, a vékonyra vágott szárított sonkák. Egy komolyabb, hordós érlelésű alapborból készült champagne akár kacsát vagy bárányt is elbír. A desszert pedig legyen valami gyümölcsös, vagy egy könnyű sorbet. Ha van rá lehetőségünk, egy kellemes nyári, hétvégi brunch mellé is nyissunk egy jégbe hűtött palackot.

 

François President Rosé Brut

Louis François franciaországi pezsgőmestert Törley József hívta Magyarországra, és együttműködésük olyan sikeres volt, hogy Louis végül itt maradt, és saját céget épített. A második világháborúban azonban a bombatalálatok mind az épületeket, mind a pezsgőkészleteket elpusztították. A Törley pezsgőgyár 1982-ben felújította az eredeti pincéket, és azóta kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található chardonnay és pinot noir fajtájú szőlőből készülnek a François pezsgők. Az intenzív, gazdagon gyümölcsös ízben a málna és a szeder mellett a finom élesztősséget érezni. A könnyed citrusosságot a néhány gramm cukor kerekíti.

 

Freixenet Cordon Rosado Seco Cava

A katalán családnak már az ötödik generációja vezeti a nagy múltra visszatekintő Freixenet házat. Barcelonából bárki könnyen elutazhat Sant Sadurní d’Anoiába, ahol a pincészet található. Azonban a Freixenet palackjaival szerte a világon, így Magyarországon is lehet találkozni, a pezsgőik mindenhol nagy népszerűségnek örvendenek. A virágos, piros bogyós gyümölcsös aromájú, gránátalmás ízeket felvonultató ital friss és édes érzetű kortyot ad. Desszertek mellé kínáljuk, vagy ellenpontozzuk egy hajszálvékonyra vágott, sós spanyol sonkával.

 

P.A.N.K. Syrah Brut Rosé 2018 Pét-Nat

A pétillant-naturel, röviden pét-nat alapborát az erjedés vége előtt töltik a palackba, majd lezárják, és többet nem nyúlnak hozzá. A palackban a buborékok mellett némi seprő is keletkezik, amit jellemzően nem távolítanak el. Pálffy Attila syrah-ból készíti, és ő az első hazai borász, akinek sikerült engedélyeztetnie ezt a műfajt itthon. Aki kinyitja – csak óvatosan és jó hidegen! –, az csupa izgalomra számíthat, a kísérletező kedvű és a natúr borokért rajongók előnyben vannak. A fajta gyümölcsös, fűszeres karaktere mellett gyógynövényeket és fanyar gránátalmát érzünk. Nemrég indult hódító útjára a pét-nat, érdemes csatlakozni.

Moët & Chandon Brut Imperial Rosé

Az egyik legismertebb champagne-ház nagyrészt pinot noirból készített házasítása igazi francia életérzést ad, bármikor is nyissuk ki a palackot. A milliós nagyságrendben készülő pezsgőiknek a régi nemesség és a mai sztárok egyaránt rajongói. A fehér Imperial egyenesen Bonaparte Napóleon kedvence volt, és ő ihlette a nevét is, de örömmel fogyasztotta Marquise de Pompadour, és az Oscar-gálán is ezzel koccintanak Hollywood nagyjai. A piros bogyós gyümölcsök, a cseresznye és az eper mellett virágos, rózsaborsos aromákat érezni, finom mentás fűszerességgel. Klasszikus választás, amit még soha nem bánt meg senki.

Bujdosó Brut Rosé Pezsgő

Mivel Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász szívesebben issza a kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a sajátjával sem tett kivételt. A pinot noir társaként egy illatos fajtát választott, a királyleánykát, emellett pedig a 8-9 gramm cukor felerősíti a gyümölcsös ízeket. Kóstolva ribizlit és málnát érzünk, majd sárga húsú gyümölcsöket, ezeket jól egészíti ki a diszkrét élesztős karakter. Lendületes savak, apró buborékok jellemzik, gyümölcsös és ízgazdag, a tradicionális pezsgőkre jellemző eleganciával. Ha egy igazi dél-balatoni stílusú pezsgőre vágyunk, akkor ehhez a best buy palackhoz nyúljunk, ha pedig vitorláznánk a Balatonon, akkor szinte kötelező ezt választani.

Alfred Gratien Brut Rosé

A champagne-ház 1864 óta működik, így az eltelt évek folytonossága egyértelműen a minőséget garantálja. A pezsgőalapborokat fahordóban érlelik, amelyek a borvidék szívében, Epernay-ben, a régi múltra visszatekintő pincészetben találhatóak. A pezsgő illatában és ízében rózsa és piros bogyós gyümölcsök érződnek, a textúra krémes, finom kekszes aromák egészítik ki. Kerek és komoly champagne, érdemes odafigyelni rá. Egy nyáresti, halas és tengeri fogásos vacsora mellé bátran igyunk belőle egy-egy pohárral.