Rosé és a Blanc de Noir

Pezsgőkoktél/Rosé

Talán már említettem, hogy a Rozé nem a műfajom, ha csendes borról van szó, de ha pezsgőről, annál inkább, csak brut legyen!

Nekem az első rózsaszínes reflexek egy Szeremley Pinot Noir fehér borból sejlettek fel és hozzáteszem, ha van lehetőségem, Blanc de Noir tételekként fogyasztanám a rozékat, vagyis csak héjon áztatás nélkül.

Megnyerő számomra a Pinot Noir alapon készülő fehér pezsgő, mert a fehér könnyedség és a rozés feketeribizlis gyümölcsösség együttesen van jelen ezekben a tételekben.

Magyar pezsgők közül áttörés volt számomra a Francois Rozé pezsgője, először úgy 10-12 éve árultam. Sok vendég szerette meg ekkor a pezsgőt is egyáltalán. Ezt követőleg a pontot az I-re a Hungária Rozé pezsgője tette fel, szép volt. A pezsgőkoktélok tekintetében bátran cserélem ki azoknál a receptúráknál, ahol valami pirosgyümölcs is megjelenik. Testarossa vagy Rossini esetében ilyen az eper vagy málnavelő, vagy a Kir Royal összetételében a Cassis, de ha az Aperolodat rozé pezsgővel fogod kóstolni, próbáld ki piros friss grépfruttal a narancs helyett, nagyon megdobja.

 

Mit falatkázzunk?

Első ajánlásunk a Hungária rozéjához, kacsamáj volt zsírjában, mindez egy rusztikus magvas baguette-kanapén. Passzolt a máj édeskés ízéhez a pezsgő kicsit hízelgő gyümölcsössége.

Ha champagne-i minőséggel, jónevű bruttel van dolgunk, próbáld ki a következő egyszerűséget!

2/3 Créme Fraiche- 1/3 Friss kecskesajttal kikerve. Két kanálka segítségével formázz tojásdad labdacsokat, majd rajzolj egy Zorró jelet rá feketeribizli vagy eper leszűrt velőjével! MENNYEI, de nem biztos hogy champagne-ig kell utaznod. Demeter Zoltán Cabernet Franc Rosé pezsgője kitűnő választás.

Végezetül egy-két “hamis Sorbet”, melyek otthon is könnyedén elkészíthetők.

Titkuk a nagy gyümölcstartalmú vizes alapú fagyikban és a hideg, hozzápasszoló pezsgőkben rejlik.

  • Sziciliai citrom-sorbet: a legjobb citromfagylalt és spumante
  • Mango-Mionetto: Mangófagylalt, Prosecco Mionetto
  • Valenciai Narancs-sorbet: Narancs fagyi, könnyedebb helyi CAVA

Közepes méretű fehérboros pohárba helyezd a fagyit, majd lassú feltöltés a pezsgővel /max 1,5dl/ egy-két nagyon lassú keverő mozdulattal. Saját gyümölcséből egy friss hasíték az italba és szívószál helyett inkább egy limonádés kanalat csészealjon.