A pezsgőrajongó Guinness-rekorder

Hírek/Pezsgőkoktél

Budapest egyik patinás szállodája a Duna-parti InterContinental Budapest, ahol nemcsak a külföldi vendégek, de a magyarok is szívesen töltenek időt. A csodás kilátás mellett Borsos Gergely, aki nemcsak a gasztronómiáért felel, hanem pezsgőlovag is egyben, gondoskodik arról, hogy koktélokban és persze pezsgőben sose legyen hiány.

 

Honnan jött a pezsgő szeretete nálad?

Budafokon születtem és nőttem fel, ahol minden nap elmentem a Törley pince előtt, később pedig Törley pezsgőlovag is lettem, erre – már csak a budafoki gyökereim miatt is – nagyon büszke vagyok. Húsz éve dolgozom a vendéglátásban, a családban egyedüliként, mondhatni én vagyok a kakukktojás a sok orvos, vegyész, tanár, műszerész és mérnök között. Eközben sosem szűntem meg szeretni a buborékos italokat, jöjjenek azok bárhonnan, a lényeg a minőség.

Habár Tokaj-függő vagyok, és a koktélokat is szeretem, mégis a pezsgő az egyetlen olyan alkoholtartalmú ital, amit napszaktól, évszaktól és időjárástól függetlenül bármikor megiszom. Egy pohár champagne-ra még hétfő reggel 6:30-kor sem mondok nemet.

 

Az InterContinental egy klasszikus hely. Mi volt a koncepciód, amikor idekerültél?

Az InterContinental helyén már az 1910-es években is szálloda működött, a Grand Hotel Ritz, ahol még Sir Livingstone és III. Edward angol uralkodó is megszállt. A második világháború ostroma alatt is nyitva volt, végül bombatalálatot kapott és kiégett. A helyére 1981-ben épült Fórum Szálló ma InterContinental Budapest néven várja a vendégeket.

Amikor idekerültem, úgy akartam változtatni a bár koncepcióján, hogy az előbb említett hagyományoknak se fordítsak hátat. Rákerestem a nyitás környékén divatos koktélokra, és rátaláltam az olyan klasszikusokra, mint a B52, a Mojito vagy a Long Island. Nem az épp futó londoni trendeket akartam másolni, a cél az volt, hogy a meglévő csapattal és eszközökkel, a legmagasabb sztenderdeket betartva, hétfőtől vasárnapig ugyanazt a minőséget kapja a vendég, de persze mindezt új köntösben, modernizálva; úgy, hogy legyen benne csavar, és legyen mögötte egy történet is.

Mik ezek a történetek?

Számunkra óriási büszkeség, hogy hazánkban sok olyan formabontó találmányt hívtak életre, amelyek elkápráztatják a világot, vagy éppen a mindennapjaink szerves részét képezik. Úgy gondoltuk, hogy egy koktélszelekcióval izgalmasan, történetekkel megfűszerezve tudnánk bemutatni ezeknek a különlegességét. Ezekkel hangoltuk össze a koktélokat, és így jöttek létre a Rubik-kocka, a C-vitamin, a biztonsági gyufa vagy a golyóstoll köré kreált italok.

 

Van pezsgőalapú koktélotok is?

Nemsokára lesz. A koktéllapról nekem hiányzott valami, amiben buborék van, és a magyar találmányok vonalán maradva rögtön egy extrán buborékos koktélt alkottunk meg, magyar pezsgővel és szódával, tea- és gyümölcsinfúzióval, valamint fűszernövénnyel kiegészítve.

 

Mit ad a pezsgő egy koktélhoz szerinted?

A pezsgő a frissességet biztosítja. A buborék átdolgozza a koktélt, a magasabb savval és alacsony alkoholtartalommal együtt egy könnyed, elegáns ital lesz a végeredmény. A nyárhoz különösen jól passzolnak a gyümölcsös és üde ízek.

 

A pezsgő iránti rajongásod közismert, ezt akarod átadni másoknak is?

A pezsgő egy állandó, örök szerelem, az összes létező változata. Lehet tradicionális magyar, spanyol cava, olasz franciacorta, francia champagne vagy crémant, minden jöhet, ami buborék.

Ugyan nem én tudok a legtöbbet a pezsgőről, nem én vagyok az, aki a legtöbbet kóstolta, de biztos, hogy amikor champagne-bulit tartok, akkor ott champagne-buli van. És nem láttam még olyat, aki két-három pohár után szomorú lett volna, sőt egyszer csak mindenki táncolni akar. Ezt a hangulatot persze még lehet fokozni a sabrage-zsal. Ezzel már rengeteg embert megfertőztem, csak úgy dőlnek a fotók a közösségi oldalakon a különböző eszközökkel történő palacknyitásokról. Jó érzés.

 

Milyen pezsgőket kóstolhatnak a hotelben a vendégek?

Az itallapon is kiemelt szerepe van a pezsgőknek, a vendégek, pláne a külföldiek, igénylik a széles kínálatot. A hotel pezsgője a Hungaria Grand Cuvée, emellett található még Törley Chardonnay, François Rosé, a Sauska és a Kreinbacher pedig magnum palackban van nálunk. A nemzetközi színtérről is a klasszikus, nagy és ismert házakkal dolgozunk együtt, Alfred Gratien, Taittinger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Krug, a teljesség igénye nélkül, Roederert pedig pohárral is kínálunk.

Ezt szeretnénk még erősíteni, és a magyar és champagne-kínálat közé cavát, crémant-t, franciacortát is betenni, hogy még szélesebb kínálatból választhassanak a vendégeink. Vagy fedezzék fel a pezsgő világának ezt a szegmensét is, vagy kérhessenek a már ismert kedvenc stílusukból nálunk is.

 

Jól sejtem, hogy aki tizenöt és harmincliteres pezsgőket sabrage-ol, az nem áll meg a 0,75-ös palackoknál?

Nem is én lennék, ha nem az lenne a terv, hogy magnum palackokat is poharazunk. A technikai, zárási feltételeink a Coravin technológiájának köszönhetően adottak, a vendégek pedig örömmel veszik, hiszen különleges élményt nyújthatnak ezek a tételek.