Rosé, Rozé, Rossato, Rosado és a társaik

Pezsgőkoktél/Rosé/Szeminárium

Viszonyom a rozé borokkal annyi, hogy félig-meddig fehér és vörösborként is hatnak rám. Ki is nyitják a csipámat, de mélázósak is. Előző életemben biztos „kástély borokat” fogyasztottam meg Schillereket, amikor még fehér és vörös borokat közvetlenül házasítottak össze.

Ha ez pezseg, akkor már más a helyzet: tuti felébreszt!

Igazából nagy segítség számomra, mikor egy „ezerfűszer” vezető ízű ételhez bort, vagy pezsgőt kell ajánlanunk. Nagyon tetszik az, amikor egy rozé hirdeti azt, hogy mi adta őhozzá az alapot, tetszik mikor felfedezhető az alap kékszőlő önálló fajtajellegessége, de mi egy picit rossz helyre pozícionáltuk ezeket a borokat és remélem, ez nem ferdíti majd a képet a rozé-pezsgőkről. Spanyolországban volt szerencsém egy fél évet eltölteni és megtapasztalni, hogy a Cava-k mekkora szerepet töltenek be a napi tapaszozgatás, a siesta-idő lazítója és frissítőjeként. Ebben a két legnagyobb és egyben legrégebbi szerepet a Codorniu és a Freixenét brand-ek játszák. De sok riojai roséval is találkoztam és a tisztán Garnacha vagy Tempranillo szőlők rozéi is bőségesen helyet kapnak az üzletek polcain. Rozéiknak nem elsődleges lényege a friss évjárat, épphogy kellő potenciállal bírnak ezek a borok a későbbi fogyasztáshoz, és ehhez kellő beltartalom párosul.

A Blanc de Noir tételek azok, amelyek már hordozzák azokat a jegyeket (bár fehér borként), melyekben már megjelennek a kékbogyós szőlők aromái. Íz és illatvilágukban egyaránt, illetve a rozék esetében is tulajdonképp, legtöbbször csak egy, a héján hagyott rövidebb vagy hosszabb idejű áztatásról beszélünk. Champagne „kék szőlőből préselt fehér borait” megkülönböztetjük a Blancs de Blanc-tól, vagyis a Chardonnay-től.

A fentiekből a Pinot Noir mindig az elegancia, a komolyság és a tartalom megtestesítője, de csak, mint elixír. A mennyiséget és színt mindig a gazdaságosabb fajta, a Pinot Meunier adta és adja most is.

Maga a „kék szőlőből fehér bor” készítése még Dom Perignon nevéhez fűződik. Micsoda nagy szám lehetett ez akkor, hogy megállapították, kék szőlők leve is fehér, hiszen a festékanyag tartalom (na meg a csersav egy része is) a szőlő héjában rejlik.

Első nagy találkozásom a rózsaszínes reflexekkel a Delamotte Champagne, Blanc de Noir tételével történt, mármint Champagne-ként. De be kell valljam, a kb. 10-12 éve Fehér Pinot Noir-ként piacra dobott Szeremley Huba bácsi (bocs) féle tételt évekig fogyasztottam, úgy magával ragadt a nedű és a színe, a maga rózsaszínes reflexeivel már csak hab volt a tortán. De igen, a szín a vizuális találkozás nagyon fontos része és a rozék esetében valljuk be őszintén, ez az, ami elsőként csábíthatja fogyasztóját.

Történt egyszer, csak hogy ne említsek évszámot és helyszínt (2008, Művész, Budapest, Andrássy u.), hogy az akkori Budai Borfesztivál after partyját volt szerencsém -már ha ez szerencsének mondható- levezényelnem, mikor is nagynevű villányi borász vendégünk, egy a házigazda jóvoltából kilocsolt Laurent-Perrier Pinot Noir Brut Rosé-pohár elfogyasztása után azt mondta: „Mixikém!!! -ez voltam én- Töltsön mán míg ögy pohárral, abból a jó rozéfröccsbül!!! 😀 és utána megkérdezte: „Ezt az én boromból csináljátok?” Na, hát Ő sem volt nagyon képben, hogy mit kapott. Tény, hogy a Champagne-i tételek között itthon a Laurent Perrier Rozéja volt az, amin sokan első rozé-champagneként „nevelkedtek”.

Ezekhez a magas minőségű rozé tételekhez libamáj, kacsamáj, piros gyümölcsök ecet-gláza, vagy a lilahagyma különböző textúrái, mind-mind nagyon jól működnek. Korábbi írásomban már kifejtettem, de ezt szeretettel ismétlem, hogy a friss kecskesajt-cassis-velő, vagy a kecskevajas pirítós-lazackaviár kombók nagyon jól működnek a nemes brut rosékhoz.

 

Próbáld ki a piros gyümölcsű Champagne Cocktailokat rozé pezsgőkkel!

Mind kitűnő, sőt még hozzá is tesz az eddigi jól megkonstruált gyümölcsös ízekhez.

Próbáld ki az Aperol di Pesco-t!

Ha az ebben használt friss Star Ruby grapefruit ízét tovább akarod erősíteni, szintén nagyon jó választás rozé pezsgővel.

A Testarossa mintájára készíts málnából vagy feketeribizliből egyszerű velőt!

Turmixold le és szűrd át a magjaitól, ezt követően egy száraz rozé pezsgővel, mondjuk Hungária Extra Dry Rosé, sok jég egy szép nagy kancsóba, rá a velő és kb. kétszer-háromszor annyi a pezsgőből óvatos lassú keverés közben, hogy a gyöngyök egyben maradjanak!……….mennyei

Szóval száz pohárnak is egy pezsgő a vége: ROZÉRA FEL!