„A pezsgő sok embert és termelőt meg tud érinteni” – Lőrincz Györggyel beszélgettem

Szeminárium

„Alapvetően egri bortermelőnek gondoljuk magunkat, melyben a házasított csendes boroké a főszerep. A pezsgő viszont érdekes és izgalmas bor. Szerintem számos fajta és számtalan egri dűlő alkalmas pezsgő alapborok termelésére, ugyanakkor a hagyományunk által kapott kötelességeinkre kell fókuszálnunk. Szerintem a bortermelőnek is szüksége van egy kis szakmai kalandozásra és a pezsgő egy olyan terület, ami sok embert és termelőt meg tud érinteni. Így vagyunk ezzel mi is. Szeretjük inni!„ – vallja a vele készített interjúmban Dr. Lőrincz György, az egri St. Andrea Pincészet tulajdonosa, ügyvezetője és borásza, akivel az Egri borvidékben rejlő lehetőségekről, a nemrég alakult Egri Borműhelyről, és természetesen a pincészet új pezsgőiről beszélgettem. Azok számára, akik kevésbé járatosak a borok világában, következzen néhány információ Lőrincz Györgyről: 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, 2008-ban a Borászok borásza, 2009-ben pedig az Év Bortermelője lett, 2013-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Nem csak hazai, de nemzetközi sikereket is szerzett, többek között az Év Emberének választották Lengyelországban.

Hogyan látod az Egri borvidéket, illetve milyen a megítélése a fogyasztók és a szakma körében?

A borvidék hatalmas lehetőséggel rendelkezik és megítélésem szerint a jövőjében benne van az izgalmas egyedi és megbízható borüzenet, amely különösen népszerűvé fogja tenni. Különleges adottságai a hűvös klíma, a vulkáni talaj, amelyek ma a világban igen keresetté tudják tenni az itt készült borokat. Ugyanakkor fontos sajátosság a bortermelési hagyományainkban a sok fajta jelenléte, azaz a házasított bor termelése. Ezeken elmélkedve bátran kimondhatjuk, hogy nagyon áldottak vagyunk, hiszen képesek lehetünk egyedi, felismerhető és valójában utánozhatatlan borok megtermelésére. Persze ahhoz, hogy méltó módon élni is tudjunk a lehetőségeinkkel, tudatosan törekednünk kell a borvidék megismerésére. Ismernünk kell a termőhelyeinket és a fajtákat, megérteni a bortermelési utakat és megélni sok-sok évjáratot is! Ezek tudnak elvezetni ahhoz, hogy a jövőben minden egyes évjáratban finom borokat tudjunk termelni.

Milyen átalakulásokon ment át a borvidék a rendszerváltás óta eltelt időben?

1997-ben megszületett a Bikavér szabályzat – Magyarország első borszabályzata -, az ezredforduló után a borvidék eredetvédelmi szabályzatai, majd 2010-ben az Egri csillag. A borvidék szőlőfelülete mára elérte nagyjából a 6000 hektárt. Időközben eltűnt az Egervin, ugyanakkor sok új szereplővel bővült a bortermelő gazdaságok köre. Erősödő pályán vannak az egri bortermelői közösségek is.

Nemrég tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre az Egri Borműhelyt, azt az egyesületet, amelynek egyik alapítója te vagy. Tudnál kicsit részletesebben beszélni az Egri Borműhely szerepéről, és arról, hogy milyen feladatok várnak rátok a jövőben?

Óriási fegyverténynek érzem, hogy megszületett ez az egyesület. Több mint 2,5 éve kezdtük el a közös gondolkodást és még egyben vagyunk. Jól érzem magam, ha találkozunk, hiszen tettrekész, lelkes, jó emberekkel, fontos célokról beszélgetünk, cselekszünk és örömmel hozunk áldozatokat is. A csapat ereje, hogy egyben akarja kezelni az egri bor jövőjét, nem elitista, hanem közösségi. Fontos a classicus bor stílusa, minősége és fontos a nagy egri bor különleges üzenetének megjelenítése egyaránt. Nyílván tudjuk, hogy minden csak a nagy közösséggel együtt lehet sikeres. Mindenesetre szeretnénk egy modern, megújuló borvidék építésében közreműködni, melyben helyén vannak a minőségek és a borkarakterek felismerhetően és egriesen fejezik ki a termőhelyet és borkultúránkat. Természetesen ez az együttgondolkodás a birtokok egyéni fejlődéséhez is hozzá tesz. Nagyon bizakodom, hogy az egyesületünk hosszabb-rövidebb idő alatt eléri céljait és munkánk örömére lesz a többi lelkes bortermelőnek is.

Milyen volt Egerben a 2018-as évjárat?

Nagyon izgalmas, különösen korai szüretet tudhatunk magunk mögött. Gazdag és puha ízek a jellemzőek a borokban, amelyek szerintem nem igényelnek oly hosszú érlelést, mint az átlagosabb évjáratok, azaz már most finomak. Ugyanakkor Eger adottságait tekintve, és látva pár évjáratot, bizakodhatunk a borok egries érlelhetőségében is.

Gondolom egy nehéz évjáratból is sokat tanulhat egy borász, te például mit?

Hogyne. Elsősorban megtanít, hogy ne gondolkodjunk rutinszerűen, ugyanakkor tudatosak, józanak és mindig tettre-készek legyünk. Ez az évjárat felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben várhatóan hangsúlyosan más beltartalmú szőlőkkel is kell majd foglalkoznunk a pincében, illetve a szőlészeti munkát mélységében át kell gondolnunk, hogy szép egyensúlyos borokat tudjunk termelni.

Az Egri borvidék nem éppen az itt készült pezsgőiről híres, ennek ellenére egy jó ideje a St. Andrea borászat már készít pezsgőket. Ez inkább egyfajta szakmai játék számotokra, vagy komolyabb terveitek is vannak a pezsgővel?

Alapvetően egri bortermelőnek gondoljuk magunkat, melyben a házasított csendes boroké a főszerep. A pezsgő viszont érdekes és izgalmas bor. Szerintem számos fajta és számtalan egri dűlő alkalmas pezsgő alapborok termelésére, ugyanakkor a hagyományunk által kapott kötelességeinkre kell fókuszálnunk. Szerintem a bortermelőnek is szüksége van egy kis szakmai kalandozásra és a pezsgő egy olyan terület, ami sok embert és termelőt meg tud érinteni. Így vagyunk ezzel mi is. Szeretjük inni!

Milyen szőlőfajták lehetnek alkalmasak Egerben a pezsgőkészítésre és miért?

A pezsgőkészítés szinte egy külön szakma a borászaton belül, hiszen a csendes borok termelésével összevetve más és egyben sajátos szempontok vezérlik. Nyílván a kelleténél kevesebbet tudok a pezsgőkészítésről, hiszen nincs nagy gyakorlatom benne, ugyanakkor az alapborok termeléséről tanulnunk kellett az Egyetemen. Véleményem szerint az egyik alapvető kihívás az egészséges gyümölcs megtermelése, de a kíméletes feldolgozáson túl a megfelelő érettség elérése is nagyon fontos. Mindezt úgy, hogy a jó savtartalmakat el tudjuk érni. Ehhez viszont sok tapasztalás kell, hiszen a különböző fajtákat ebből a szempontból is meg kell ismernünk. Alkalmasak-e alapbornak? – a választ erre igazából a jövőben fogjuk megkapni. Én eddig pinot noir-ral, kékfrankossal, rizlinggel, hárslevelűvel, kadarkával kísérleteztem, de teszteltem már a viognier és merlot szőlőket is. Nem szabad megfeledkeznünk a termőhelyről, és annak gondos kiválasztásáról sem. A borvidék egyes mikroklimatikus dűlői és bizonyos talajösszetételei szerintem különösen alkalmasak lehetnek pezsgő alapok termelésére. Ezeket érdemes nagyon alaposan megvizsgálni. Nyilvánvaló a nemzetközi tapasztalatokból kell kiindulnunk és megnéznünk, hogy nálunk alapjaiban milyenek az adottságok.

Ha jól tudom, idén már 5 pezsgőt készítettetek, ezek még mindig a pincében pihennek. Lehet több részletet megtudni róluk? 

2017-ből 5 pezsgőt állítottunk össze, 3 fehéret és 2 rozét: fehér Kadarka, Hárslevelű-Viognier cuvée, és egy Prestige cuvée, utóbbi hárslevelű, pinot noir, kadarka és chardonnay fajtákat tartalmaz. A két rozé más-más  összetétel mellett különböző dozázzsal fog majd megjelenni. Nyílván a dozázs meghatározásánál alapvető szempont a szép egyensúly elérése.

Mikor várható a megjelenésük a piacon, illetve hol találkozhatnak velük a fogyasztók?

A pezsgőinket elsősorban az éttermeinkben és az egerszalóki birtokunkon szoktuk kóstoltatni. Alapvetően nem kapkodunk az értékesítésükkel, ahogy fogynak az előző 2016-os évjárat pezsgői, elkezdjük bemutatni a többit is. Természetesen egy-két bor nagyobb türelmet igényel, ugyanakkor tudjuk azt is, hogy az idő alapvetően nem ellensége az elegáns karakter kialakulásának. Az első évjáratú pezsgőnk 2009-ből, amely pinot noir és kékfrankos fajtákból született, például öt éves érlelés után került az asztalra. Az erőteljes savtartalmának igen jót tett a palackos érlelés. Egy bortermelővel azonban megesik, hogy talán jobban szereti egy adott tételét és lelkesedésében szeretné másoknak is átadni az élményt, hiszen a jó visszajelzés vágya éltet bennünket. Úgy érzem, most ez a helyzet a 2017-es Prestige cuveé-nk esetében is, bár aki eddig kóstolta, bíztatott, hogy már most is finom. Így ezt idén mindenképpen kóstoltatni fogjuk a nagy közönséggel is. Nagy érdeklődéssel várom, hogy vajon mit szólnak majd hozzá a pezsgőszeretők. Egy egyedi összeállításnak ítélem a hárslevelű- viognier-t is, és az új Kadarka pezsgő élete is nagyon érdekel, amely eddig brut nature kategóriában jelent meg.