Ünnepeljünk champagne-nyal!

Szeminárium

Itt az év vége, és vele a kedvenc ünnepeink, a karácsony és a szilveszter. Mindenki készül, ajándékot vásárol és a menüt tervezi, de elengedhetetlen a borok és a pezsgők kiválasztása is, amik emelik az ünnep fényét.
Bár érdemes néhány gyöngyözőbort és magyar pezsgőt is beszerezni, mégis a champagne az, ami semmiképpen sem hiányozhat az év végéről. Kizárólag a Champagne borvidéken készült, meghatározott szőlőfajtákból (pinot noir, pinot meunier és chardonnay), méthode traditionnelle eljárással, azaz palackos erjesztéssel és érleléssel készült pezsgők kaphatják meg a champagne nevet.

Ez az elegáns ital – amellett, hogy önmagában is élmény kóstolni – remekül megállja a helyét a karácsonyi fogások és a szilveszteri partifalatok mellett, nem beszélve arról, hogy az új évet mivel is lehetne jobban kezdeni, mint egy pohár fényűző champagne-nyal.

Veuve Clicquot Brut

Madame Clicquot 1805-ben, a férje halála után vette át a pezsgőház irányítását, és világhírűvé tette; a márka azóta is a feminizmus egyfajta hirdetője. Ráadásul a méthode traditionnelle eljáráshoz elengedhetetlen rázóállávány is az ő és pincemestere nevéhez fűződik. A cuvée-ben az intenzívebb mangós, citrusos illat után almás, körtés, vaníliás, briósos aromákat érezzük. Gazdag, de feszes savú, lendületes tétel, amit egyből meg lehet szeretni, az élénk színű címke miatt a palack pedig szinte leugrik hozzánk a polcról.

Laurent-Perrier La Cuvée Brut

1812-ben alapították a pezsgőházat, és talán kevesen tudják, de elnevezését a Veuve Clicquot-hoz hasonlóan szintén egy nőnek, Vve (a. m. özvegy) Laurent-Perrier-nek köszönheti, saját lánykori és férjezett nevének kombinációjából. Azon kevés nagy pincék egyike, amely még mindig családi tulajdonban van. A chardonnay-hangsúlyos pezsgő virágos, citrusos illatú, ízében még fehér húsú gyümölcsök és lime érezhető. Friss fanyarság és lendület jellemzi, az apró buborékok élénkké teszik. Tökéletes aperitif.

Billecart-Salmon Brut Réserve

Nicolas François Billecart és Elisabeth Salmon 1818-as házassága révén jött létre ez a pezsgőház, ami még mind a mai napig családi kézben van. Ma a hatodik generáció igazgatja a pezsgőik útját a szőlőtől a palackokig. A pezsgőikre jellemző frissességet érezni itt is, a visszafogottabb illatban citrusokat, fehér virágot, ízben izgalmas fűszeresség, szegfűszeg, ásványosság és trópusi gyümölcsök társulnak melléjük. Feszes savszerkezetű, lendületes tétel, ami bármelyik tengeri fogáshoz kitűnő.

Piper-Heidsieck Brut Champagne Cinema Edition

A pezsgőházat sok szál köti a filmvilághoz, a cannes-i filmfesztiválon és az Oscar-gálán is az ő palackjaikból kortyolnak a sztárok. A Cinema Edition Hollywood aranykora előtt tiszteleg az art deco ihlette pálmamotívumos arany címkével. De a külcsín mellett az évszázad legtöbbet díjazott champagne-házaként a minőség is megkérdőjelezhetetlen. A virágos, citrusos, körtés, szőlős aromák mellett elegáns autolízises és ánizsos jegyeket érezni. A könnyed, de gazdag ízvilágú pezsgő igazi fénypontja lesz az ünnepeknek.

Alfred Gratien Rosé Brut

Az, hogy a ház 1864 óta működik, a magas minőség és a folytonosság garanciája. A központ a borvidék szívében, Epernay-ben található, itt, az évszázados pincében 1000 darab fahordóban érlelődnek a pezsgőalapborok. A lazacszínű pezsgő illatában és ízében rózsa és piros bogyós gyümölcsök érződnek, a kortyot a gránátalma fanyarsága frissíti, de a textúra krémes, a lecsengésben enyhe füstös, minerális aromákkal. Kaviár, füstölt lazac mellé kínáljuk szilveszterkor.