Öt ünnepi fogás pezsgőhöz

Gasztronómia

Sokan különböző szerepeket szánunk a pezsgőnek. A legtöbben valószínűleg az ünnepi koccintásokkor gondolnak rá, egyre nő azonban azok tábora is, akik aperitifként használják, mert rájöttek, hogy míg a pálinka kezdéskor eltompítja az érzékszerveket, a finom vacsora előtt egy pohár száraz pezsgő viszont csak tovább fokozza az étvágyat. A pezsgőfogyasztás evolúciójának következő szintje pedig az, amikor már nemcsak étkezés előtt, hanem közben is pezsgőben gondolkodunk.

Mindehhez pedig mi lenne ideálisabb, mint az év végi ünnepi időszak, amikor a legtöbb időnk van egy-egy komótos, lassú étkezés alatt a részletekre is figyelni. Inspirációként összegyűjtöttünk öt olyan ételt, amelyek helyet találhatnak maguknak az ünnepi asztalon, és jól illik hozzájuk egy pohár száraz pezsgő.

 

1. Hidegtálak

Ha nagyobb társaságot várnak, sokan készülnek hidegtálakkal. Bár ezeknek szinte kifogyhatatlan variációja létezik, a többség alapvetően olyan ételekből épül fel, amelyek jól passzolnak a pezsgőhöz. Az előételnek szánt hideg sültek, saláták és más zöldségételek, a tojásból vagy sajtból álló fogások mellé jó tipp pezsgőt tölteni a pohárba.

 

2. Halak

A halak, tengeri herkentyűk elsősorban fehérbort kívánnak társul, így remek alternatíva a pezsgő. Sokan fogyasztanak karácsonykor rántott vagy sült halat, emellé jó választás pezsgőt kínálni, hiszen az felüdíti majd a nyelvünket egy-egy falat után. Talán csak a halászlé mint szintén népszerű ünnepi fogás jelent kivételt, annak paprikás, fűszeres ízvilága felülkerekedik az elegáns italon.

 

3. Töltött káposzta

Az étel alapja a normál vagy savanyított káposzta, volumenében szintén fontos a rizs, a gersli vagy más gabona, ízesítésként pedig a tejföl. Ha nem esünk túlzásba a füstölt hússal és a paprikával, akkor itt is kipróbálhatunk idén valami újdonságot. Tokajban, különösen Rátkán hagyománya van annak, hogy furmintot igyanak mellé, szerintünk pedig a pezsgő is izgalmas kiegészítője lehet ennek az egyszerre zsíros és savanykás fogásnak.

 

4. Lencsesaláta

Az újév első napjának hivatalos zöldsége kétségkívül a lencse. A hüvelyesek pedig egyre fontosabb szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, ahogy mind nő azok száma, akik akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy más okból csökkentik a húsfogyasztásukat. Ha pedig a lencsét friss zöldségekkel együtt hideg salátaként tálaljuk, már nyúlhatunk is a pezsgőspalack után.

 

5. Malacsült

Bár a sertést mint vörös húst alapvetően vörösborral szokás párosítani, ennél az alapanyagnál a különböző ételkészítési módozatoknak megfelelően érdemes kísérletezni. Egy omlós, szilveszteri malacsült esetében például egy tartalmasabb, érleltebb pezsgő biztosan megállja majd a helyét.