Nem vagy rosé-s? Naná, én sem vagyok az!

Hírek/Rosé

Nem vagy rosé-s? Naná, én sem vagyok az. Unod, hogy minden évben nyár közeledtével, óramű pontossággal megrohamoznak a rosé ajánlatokkal? Naná, én is. Azt gondolod, hogy téged aztán nem lehet meghatni ezekkel a rózsaszín 50 árnyalatában pompázó italokkal? Naná, én is ezt gondolom.

Aztán mégis minden évben azon kapom magam, hogy május-június környékére összeáll egy teljesen szubjektív, évről évre néhány tételében változó, másokban állandó lista, melynek tagjai mégis fel-felbukkannak a hűtőszekrényben, vagy épp ezekre esik a választás az esti vacsorák vagy szimpla pezsgőzések alkalmával.

Következetlen volnék? Ám legyen, vállalom. De most egy pillanatra gondolj bele, tényleg el tudod képzelni úgy a következő bő három hónapot, hogy a rosé buborékok kimaradjanak belőle?

Igen? Tényleg?

Lássuk, hogy az alábbi lista elolvasása után is így gondolod-e majd.

Annyi változatlan, hogy rosé tekintetében továbbra is szinte kizárólag buborék az, ami a poharamba kerül, bár el kell ismernem, minden évben van egy-két csendes rosé, amitől komolyan meghatódom.

Legutóbb ilyen volt például Bott Frigyes 2017-es szűretlen roséja. Az a tétel bor volt a javából. Komoly struktúra, izgalmas, már-már hedonista illat – és zamatgazdagság. Őszintén remélem, hogy készül majd folytatása a tételnek.

No, de lássuk, mi az, ami idén megpördül majd a poharamban.

Dacára annak, hogy jellemzően tradicionális palackos erjesztésű pezsgők férkőznek közel a szívemhez, időről időre találkozom olyan tankpezsgőkkel, jellemzően proseccokkal, amik így vagy úgy, de megkedveltetik magukat velem. Idén ez a kivétel a Pieropan pincészet Ghes névra hallgató, 100% Corvinaból készült buborékja. A pincészetet 1880-ban Soave szívében alapították. A szortimentjük alappilléreit érthető módon gazdag Soave választékuk adja, melyek úgyszintén gyakorta fordulnak meg a poharamban, de nyáron biztosan többször koccintok majd ezzel a habkönnyű, még csak nem is egészen száraz, ám annál bájosabb rosé pezsgővel. Nem akar túl sokat mutatni, nincsenek benne megfejtendő fejtörők, nem vágyik arra, hogy az este legizgalmasabb pontja legyen, ellenben, könnyed, hízelgő gyümölcsösségével nagyon szórakoztató társaságot biztosít fogyasztójának.

Forrás: Ferrari Trento Facebook: http://bit.ly/2VMrU3u

Ha már olasz pezsgő, akkor az idei nagy kedvencem roséjának is bérelt helye lesz a hűtőben. A Ferrari Trento pezsgői idén a Gourmet Fesztivál közönségét is több ívben meggyőzték, így a döntésemmel garantáltan nem leszek egyedül. A pincészetről itt már olvashattál néhány mondatot.  A trentinoi birtok elsősorban chardonnay pezsgőiről híres, de mekkora szerencsénk, hogy készítenek mást is. Idei személyes kedvencem a Maximum Brut Rosé, melytől bár a szortimentjükben vannak komolyabb, érleltebb, nagyobb ívet leíró rosé pezsgők, nekem a nyári szezonra mégis ez a tétel lesz a társaságom. 70% Pinot nero, 30% Chardonnay kézzel szüretelve, tartályos alapbor, 36 hónapos érlelés garantálják az ital könnyed, elegáns, bogyós gyümölcsökben gazdag karakterét.

forrás: Raventós i Blanc Facebook: http://bit.ly/2wqYuxn

Ha már a mediterrán buborékoknál járunk, akkor következzen az állandó kedvenceim egyike a Raventos i Blanc pincészet de Nit névre keresztelt parádés rosé pezsgője. Dacára annak, hogy Spanyolországban járunk szándékosan nem használtam a Cava kifejezést, hisz ők sem teszik. A miértekről korábban már írtam egy hosszabb cikket, melyet itt olvashatsz. A spanyol pezsgők szőlőinek szentháromságát (Xarel.lo, Macabeu, Parellada) kis hányadban Monastrell egészíti ki felelve a halvány rózsás árnyaltért és az egyedi karakterért. A tételben bár szerepet kapnak az élesztős jegyek, a bogyós gyümölcsök és az ásványosság túlsúlya elvitathatatlan. Az 500 éves múltra visszatekintő birtok egyszerűen nem tud mellényúlni.

Forrás: Langlois Chateau Facebook: bit.ly/2M9z4z4bit.l

Ha pezsgő, akkor természetesen Franciaország nem maradhat ki. Új kedvencem egy Loire menti rosé Cremant formájában kerül a frizsider polcára. A 100% Cabernet franc tétel első erjedése acél tartályban zajlik, míg a másoderjedés természetesen már palackban. Degorzsálás előtt minimum 18 hónapig pihen és érlelődik a tétel. Bár a Langlois Chateau pincészet elsősorban Sauvignon Blancjairól és Chenin Blancjaiól híres, kár lenne kihagyni a Crémant de Loire AOC Rosé tételüket. Csupa életöröm. Ideális kezdés egy vacsora elejére aperitif gyanánt, de akár a pirosbogyós desszertünket is kísérhetjük vele.

Természetes, hogy az idei válogatásból sem maradhat ki a pezsgők nagyasszonya, a Champagne. Mindig fellengzősen hat, amikor így fémjelezzük, de gondoljunk csak bele mi mindent kapunk egy pohár Champagne-tól. Azt a mértékű eleganciát, összetettséget, fineszességet, ideális esetben harmóniát, amit ezek a buborékok tudnak, tényleg nem tudja más, megérdemli hát a fellengzős jelzőket és elnevezéseket.  A tavaly márciusi Champagne túra óta nagy rajongója vagyok a Larmandier-Bernier Champagne háznak. A családi pincészet organikus módon műveli szőlőterületeit, elkötelezett hívei a fenntartható gazdálkodásnak, rendkívül kíméletesen és odafigyelve dolgoznak és ez minden palack pezsgőjükön meglátszik. Rosé tételüket leszámítva kizárólag chardonnay pezsgőket készítenek, melyek alapbora rendre hordóban erjed és érlelődik. Egyedi gazdag akromatikájú pezsgőik garantáltan emlékezetes élményt nyújtanak. A Rosé de Saignée egy 90%-ban Pinot noir pezsgő, melynek alapbora acéltartályban és betontojásban erjed. A másoderjedést követően legalább két évig pihen és érlelődik mielőtt a degorzsálást követően forgalomba kerülne. 3g/l cukortartalmával extra brut kategóriába sorolható. A champagneoktól elvárható élesztős, krémes karakterjegyeket izgalmas florális jegyek tarkítják. A korty összességében üde mégis komplex és hosszantartó élményt nyújt. Csoda, hogy a Wine Advocate is 90 ponttal jutalmazza?!

Már csak az hiányzik, hogy a várva várt nyár megérkezzen. Nálam biztosan behűtve sorakoznak majd a fenti buborékok.

Te még mindig úgy gondolod, hogy mit neked ez a nagy rosézás?
Ugye nem? Ugye!

 

Cover: Raventós i Blanc Facebook