Pezsgő a bárban

Szeminárium

Engedjétek meg, hogy picit vendéglátósként is kifejtsem véleményemet az üzletek borlapjainak pezsgő-repertoárját illetően. Volt szerencsém felszippantani az elmúlt hetekben egy új megbízatást bar-managerként, egy több éve sikeresen működő belvárosi bárban. Szerencsére nyitott a ház a kínálat rekonstruálására, így hát olyan szemmel is néztem a meglévő anyagot, mihez kell mindenképp hozzányúlnunk.

Nem könnyű ilyenkor a helyzet, de kellő érvek felsorolását követően a külföldi tulajnál is célba ért a szándékom. Sokszor az új ötleteket fölfelé is el kell adnod, illetve bebizonyítani hogy az működik jobban amit javasolsz. Az üzletben megtalálható a Törley fekete címkés Charmant és a Dom Perignon évjáratos Champagne egyaránt. Ez már hagy némi kivetnivalót maga után és ezt nem a Charmantra értem, de hogy ennyire mindent akarjunk az túlzás. Ráadásul hogy édes pezsgővel kezdődjön a repertoár?

Hogy ne a negatívumokat soroljam csak, nézzünk egy picit előre!

1. A DÖNTÉS

Döntsd el, hány féle terméket szeretnél és abból mi az a szegmens, amiből poharazásra is ajánlasz! Sok a másfél deci. Attól sokan becsiccsantanak éhgyomorra, nem hiába van 1/8 és 1/16 (egy palackra vonatkozóan) sok enotékákban meghatározva. Ne feledjük, ez egy kitűnő aperitive is lehet! Ellene szól a szénsav telítő érzése, de mellette szól a klasszikus fanyarsága és szárazsága.

2. FRISSESSÉG

Ha már árulsz pohárra, soha ne tölts úgy a vendég poharába, hogy nem vizsgálod meg a frissességét! Ne mondd nekem hogy szisszent a palack, mert hülyét kapok. 😀 A bontott palack levegőnyomása szisszent, de nem az italé. Ez nem ugyanaz. Jogod és inkább kötelességed lekóstolni, amit tölteni fogsz, hiszen nem biztos, hogy tegnap te voltál műszakban utoljára.

3. PUSKA

Mindig várjuk a még avatatlan pezsgőfogyasztó vendéget! Ő nem fogja tudni mi a különbség palackos (Classic) és palackos (Traditionelle) erjesztés között. Ezen sokat segít, ha a pezsgőlapon olvasmányosan, de tömören, vagy jópofa ábrákkal jelezzük. Úgy érzi majd a vendég hogy itt tanult valamit.

 4. AHOGY A CSILLAG MEGY AZ ÉGEN

Haladj könnyebbtől a karakteresebb felé, fiatalabbtól az idősebb felé, Methode Charmattól a Traditionelle felé, fehértől a rozé felé! Sok a szempont, de mind igaz. A presztízs tételeket (Premier Cru, évjáratos tételek) mindig hagyd a végére, illetve ékeld be a Champagne sorba a Blancs de blanc (Chardonnay) és a blanc de noir (Pinot Noir v Pinot Meunier szőlők fehér bora) tételeket, mint igazi, rendhagyó kuriózumokat!

 5. JELÖLÉS

Végül, de nem utsó sorban jelöld az évjáratos tételeket Millesime, vagy Vintage felirattal és az évszámmal, ami mindig a szüret évét jelzi!

 6. KÍSÉRŐ

Az épületes sor óriási segítség a vendégnek, mindig csak előre és az nem minősül majd visszalépésnek. Ha mégis visszalépne és ide oda lépegetne a sorok között, adj neki pár szem kaprigyümölcsöt vagy zöld olívát, ezzel kellőképpen lemostad a vendég ízlelőbimbóit!

Egy sztorit még el kell mesélnem.

Egy rendezvényszervező és bonyolító cégnél volt szerencsém közben járni, hogy lecseréljük az izsáki gyöngyözőt a színes természetes buborékos Törleyre. Havi 2000 (!) palackos fogyásnál kezdetben nagyon rosszul érintette a tulajdonost, de mikor harmadik hónapban realizálódott, hogy még hozzátettünk az eddigi átlagfogyáshoz, akkor megveregette a vállamat…addig viszont fekete bárány voltam 😉 Na ez az amikor úgy érzed, hogy a minőségnél ki kell tartanod.