Crémant – a francia pezsgő, amit ismerned kell

Szeminárium

Legközelebb egy olyan pezsgővel lepnéd meg a barátaidat, amiről még kevesen hallottak? Akkor a crémant-okat érdemes fontolóra venned, hiszen ezek a francia pezsgők  tradicionális metódussal készülnek, ugyanakkor mivel nem a legismertebb pezsgővidékről, Champagne-ból származnak, általában jóval kedvezőbb árfekvésűek.

Ma nyolc különböző crémant létezik Franciaországban, és – kivételesen – könnyű eligazodni közöttük, hiszen nevük sok esetben a közismert borvidéket őrzi: crémant d’alsace, crémant de bordeaux, crémant de bourgogne, crémant de die, crémant du jura, crémant de limoux, crémant de loire és crémant de savoie.

Nem meglepő módon a készített mennyiség szempontjából egy északi termőterület emelkedik ki közülük, amely alapvetően is a klasszikus pályának számít pezsgővonalon, ez pedig Elzász, pezsgőre lefordítva: crémant d’alsace. Ebből az egy zónából származik a crémant-ok több mint fele.

 

Miben hasonlítanak?

Mindannyiukba a tradicionális pezsgőkészítési módszerrel kerülnek a buborékok. Ennek megfelelően megegyeznek olyan kérdésekben, mint a kézi szüret, a dosage és a minimális érlelési idő hossza.

Tekintettel arra, hogy a crémant elnevezés ily módon Franciaországban a tradicionális pezsgőkészítési mód szinonimája, az EU-n belül szintén használható, bár csak ritkán kerül más országokban készült palackokra. Ez alól egyedül a Franciaországgal szomszédos Luxemburg jelent kivétel, amely így a kilencedik ismert crémant zónának számít.

 

Miben különböznek?

A borvidékek természeti adottságai, akár a csendes borok esetében, a pezsgőknél is hatással vannak a karakterre. Ezen túl mindegyik crémant maga szabályozza a felhasználható szőlőfajták összetételét, így eltérhetnek a pinot noir, pinot meunier és chardonnay alkotta champagne-i szentháromságtól.

 

3 izgalmas crémant

Crémant d’alsace

Elzászról érdemes tudni, hogy itt az északi, hűvös klíma alacsonyabb mennyiségű csapadékkal párosul, amely kedvez a szőlők beérésének. Ha egy szőlőfajtából készül a pezsgő, annak neve rendszerint megjelenik a palackon. A rajnai rizling – itt rieslingként írva – az e szőlőfajtából készült pezsgők szempontjából mérvadónak számít; ha tehetjük, kóstoljuk meg. A legtöbb házasított tétel alapját a pinot blanc adja, ha pedig rozé akad a kezünkbe, tudnunk kell, hogy az kizárólag pinot noirból készülhet.

 

Crémant de bourgogne

Burgundia – ha nem is közvetlenül, de – Champagne alatt helyezkedik el. A chardonnay-ról és a pinot noirról ismert borvidéknek leginkább az északi területe, Chablis emlékeztet a champagne-i stílusra, de délebbi vidékein is készítenek kerekebb típusú pezsgőket. Ha az itteni pezsgőket a champagne-okkal hasonlítjuk össze, a különbség leginkább abból fakad, hogy rövidebb a kötelező érlelési idő. Ha érlelt darabokat választanánk, keressük az eminent és a grand eminent kifejezéseket, amelyek 24, illetve 36 hónapos minimális érlelést jelentenek.

 

Crémant de limoux

A dél-francia Languedoc-Roussillon borvidéken belül, a Pireneusok lábánál húzódik ez a pezsgővidék. Ez a terület azért is érdekes, mert néhány elmélet szerint nem Champagne-ban, hanem itt készültek el az első pezsgők. Ennek egyik bizonyítéka a ma is élő, ősi blanquette méthode ancestrale pezsgőkészítési módszer, amelynél mindössze egy erjesztésre kerül sor, erre viszont a lezárt palackban. Így a buborékok ekkor keletkeznek, és bent is maradnak az érintetlen palackban, amely degorzsálás és cukor hozzáadása nélkül kerül eléd.