A miskolci ZIP’s Brewhouse Demi palackjában drótkengyellel rögzített parafa dugó zárja, a Jameson, egyszer avatott hordójában érlelt Tokaji Furmint musttal és ChamPagne-i fajélesztővel utóerjesztett Pale Ale-jét 😀 összetett mi? Tök jó a TERMÉK!
Egy biztos: a sörös helyen szervesen jelen van a minőségi pezsgő. Ráadásul mivel törekszik az egység a lokális gasztroelemek felvonultatására, így szinte kötelezőnek vette az egyszemélyes menedzsment, hogy csináljunk pezsgő….illetve Champagne-estet.
A javaslatom az volt, hogy egy borsodi árérzékeny régióban mindenképp két ünnep közé tegyük az eseményt, amikor mindenki kimozdul és gondolom osztják a vendéglátós cimbik azt a megállapítást, hogy immáron 10-12 éve, pont nem a Szilveszter napja a legforgalmasabb est.
A kínálat összeállításában kötelező érvényű útvonal volt, hogy ötvözzük a bükki, zempléni nedűket, termékeket a kontinentális elemekkel. Mi sült ki belőle?
FELLÉP
Degenfeld Tokaji Furmint Method Classic ’16
…hozzá
Balti tengeri fokhagymás-citrusos “sneci” Tokaji Furmintecettel marinálva, Zempléni friss kecskesajtos russztikus baguette és kaprigyümölcs, az orosz “kilka2 a Spanyol Boquerones mintájára kerül elkészítésre. A jerezi sherry ecetet kiváltottam tokaji furmint-ecettel. Működik 🙂
KIBONTAKOZIK
Gál Tibor, Egri Pinot ’13 Rosé
…hozzá
Pecsenye kacsamáj-rillette, málna-balzsamecetes áfonyával, rózsaborssal. Egyértelmű, hogy ilyenkor keressük a piros bogyós, vasas ízeket, hiszen ezek amúgy is ízjegyei a kóstolt pezsgő bornak. A máj édeskés, enyhén nyálelszívó ízérzete egyébként is fellelhető a szárnyas májakban.
LECSENG
Laurent Perrier Cuvée Grand Siécle
…hozzá
Fésűkagyló, sáfrányos aioliban. Bevallom őszintén, ennek a fogásnak a savaborsát Spanyolországban a CAVAhoz alkalmaztuk. A sáfrány, a sült fokhagymás, citromos aioli, egyébként is a friss tengeri ízek jó kiegészítője.
A borok kóstolásakor jól bevált három szakasz jellemzését itt az egész “menü” szerkezetére húztam rá, de működik. Fogjuk fel ezt a hármast úgy, mintha egy ízkép egyes szakaszait szerettük volna étel-ital tartalommal feltölteni! Mint a borok kóstolásakor: fellép-kibontakozik-lecseng vagy egy ételsor felépítésekor: előétel- főétel-desszert vagy egy kézzel sodort szivar teste: széna-fennséges és tömény és ezer más példával élhetnék még.
Értelmezz több dimenzióban!…és a haza fényre derül 😀
Végezetül sajátítsunk el egy-két “Pick Me Up” receptúrát a céges évzárók másnap-kezelésére!
Alap info:
A pezsgő az egyetlen ital, melynek fogyasztása után egy hölgy szép marad! Mme Pompadour
Peeeersze! megnézem én azt! De másnap biztos, hogy pezsgő legyen a kezdet!
Ha tegnap söröztél?
Bismarck: Stout és Champagne
Megáll rétegesen a pezsgős flőtében egymásra rétegezve, tutti benyesel tőle 😀
Ha Gin-Tonikoztál?
French ’75 üt, mint Napoleon ágyúja
Gin, cukor, friss citrom, száraz pezsgő
és ha boroztál?…
Champagne Cocktail
Angosturás kockacukor, jéghideg száraz pezsgő, egy öntet Cognac
….hidd el, ezek működnek!
Végezetül ajánlom figyelmetekbe 2019.januári kínálatunkat 🙂
Reggeli:
Caffe Corretto con Marc de Champagne, azaz próbáld ki a reggeli ristrettódat egy öntet Francia törköllyel!
Tízórai:
Lillafüredi füstölt pisztráng, Tokaji Furmint-pezsgő: Tokaj, Furmint Method Classic
Ebéd:
Sherry-ecettel bolondított Gazpacho, CAVA: Penedés, Cava Brut Nature
Uzsonna:
Fiss kecskesajt, feketeribizli-velő, füstölt szarvassonka, hozzá Champagne, Blanc de Noir
…este alvás!!!!…
Cover forrása: http://zips.hu/