7+1 pezsgőajánlat minden pénztárcára

Hírek

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Egy jéghideg, jó minőségű pezsgő elfogyasztása a legszürkébb hétköznapból is ünnepnapot varázsol. Nem mellesleg az egyik legsokoldalúbb ital, amely szinte bármelyik ételhez jól harmonizál.

Igaz, míg tőlünk nyugatra a pezsgőfogyasztás a mindennapok részévé vált, addig mi magyarok még mindig a legtöbb esetben csak szilveszter és születésnapok alkalmával fogyasztjuk, ebből is a legnagyobb mennyiségben a tartályban készült édesből. Viszont az elmúlt pár év fogyasztási statisztikái változó tendenciát mutatnak: szélesedik az igényes fogyasztók rétege, a pezsgővásárlás évről-évre jelentősen nő – főleg a hagyományos módon elkészített pezsgők esetében -, és egyre jobban kedveljük a szárazat.

Hogy drága-e vagy olcsó a magyar pezsgő? – véleményem szerint ennek a kérdésnek a megítélése leginkább a fizetésünk mértékétől és a nézőpontunktól függ. Egy biztos: a rendszerváltás után a nagy hagyományokkal rendelkező Törley Pezsgőpincészet mellé egyre több kisebb vagy nagyobb borászat sorakozott fel, így pezsgő szempontjából egyre gazdagabb és színesebb lett a kínálat.

 

Hungaria Grande Cuvée Brut

A közel kétezer forintos árával a Hungaria Grande Cuvée az egyik legjobb ár-érték arányú magyar pezsgő a piacon. Aperitifként, filmnézéshez, esetleg a vasárnap reggeli bundás kenyér mellé tökéletes választás. Elsősorban azok számára ajánlom, akik nem szeretnének sokat költeni, és csak most kezdenek barátkozni a száraz pezsgők világával. De a kifinomultabb ízlésű pezsgőrajongók számára is remek hétköznapi választás.

 

Légli Méthode Traditionnelle Brut 2015

A Balaton minden évszakban varázslatos, de aki az igazi szépségét szeretné látni, inkább kerülje el a zsúfolt főszezont. Szerencsére egyre több színvonalas szállás, borászat és étterem várja a vendégeket a tó körül. A Balaton déli partjáról származó pezsgő nem csak a fiatalos és elegáns címkével hívja fel magára a figyelmet, hanem az üde és gyümölcsös illatával is. Légli Ottó már több mint húsz éve foglalkozik bortermeléssel, és véleménye szerint nagyjából tíz év múlva látják majd meg, hogy milyen szerepet fog betölteni ezen a borvidéken a pezsgőkészítés. Készítsünk hozzá egy könnyed marinált vörös tonhalat, szezámolajjal, rügysalátával, ehető virágokkal, és töltsünk bátran belőle a pohárba.

 

Törley Chardonnay Brut 2014

A közel másfél évszázadra visszanyúló történelemmel rendelkező pezsgőpincészet neve minden magyar számára ismerősen cseng. A Törley József által 1882. augusztus 1-én alapított cég a legismertebb pezsgőmárka Magyarországon és a mai napig tartja vezető pozícióját. A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő tradicionális eljárással, 100% chardonnay szőlőfajtából készült Chardonnay Brut a cég csúcspezsgőjét jelenti. Illatában a körtés, szőlős jegyek szépen kiegészülnek kevés mézzel és a palackos érlelésből származó finom piskótás nüanszokkal. Kóstolva érettebb karakter, a kortyban fehér grapefruit, gyógynövények és érett citrusok. Próbáljátok ki halas ételek mellé, például egy fogashoz.

 

François Blanc de Noir

A Törley Pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a François pezsgők is, mely a Törley-portfólia csúcsát jelentik. Az új, Blanc de Noir névre keresztelt limitált szériás családtag szintén tradicionális eljárással készül klasszikus champagne-i szőlőfajtából: a cég saját Pázmánd környéki ültetvényeiről származó pinot noir-ból. Elkészítése során pedig Nicolas Jaeger, a Champagne Alfred Gratien pezsgőmestere volt segítségükre. Modern, tetszetős külső, 6 gramm dosage és három év érlelés teszik izgalmassá a végeredményt. Az élmény fokozásához készítsünk mellé vaníliás paszternák pürét, hidegen füstöl lazaccal, és adjunk hozzá kevés lazackaviárt. Szintén jó ötlet lehet egy sült zöldfűszeres csirke, vagy egy citrusos saláta.

 

Sauska Brut

A pezsgőhöz a szőlőt 100%-ban a pincészet tokaji területeiről szüretelték, a szőlőt egészfürtös préseléssel dolgozták fel, majd reserve bor hozzáadásával több mint 15 hónapig érlelték palackban. Ami a szőlőfajtákat illeti nagyrészt tokaji furmint, chardonnay, illetve kevés hárslevelű házasításával készült. Halványsárga szín, zöldes reflexek, illatában körte, birsalma és virágméz, amelyhez társulnak friss trópusi gyümölcsök, mangó, ananász, kis kekszesség, és fehér virágok. Kóstolva teltebb ízek, érett citrusok, kis fanyarság, szikárság. Könnyen iható, és a megjelenése is elegáns.

 

Kreinbacher Brut Classic

A magyar köztudatba 2014-ben robbant be a Kreinbacher név, amikor is a csapat Christian Forget, a champagne-i Domaine Paul Bara pincemesterének közreműködésével − francia mintára, de Somló adottságaira építve −, bemutatta az első itt készített tradicionális pezsgőit. A siker azóta is töretlen, és ezt visszaigazolják a közelmúltban elért eredmények is: az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, a Prestige Brut Magnum 2013 megkapta a „World Champion Classic Brut from a Non-Traditional Grape” címet és mellette a legjobb magyar pezsgőnek járó ’Best Hungarian Sparkling Wine’ elismerést is.

A Brut Classic elegáns megjelenésével, illat-és ízjegyeivel a legszofisztikáltabb pezsgőrajongót is leveszi a lábáról. Krémes, hosszantartó felhabzás, apró gyöngyözés, közepestől kicsivel visszafogottabb illatában fehérhúsú gyümölcsök, jonathan alma, körte, fehér virágok, és finom kekszes jegyek, kóstolva pedig az illatához képest picivel karakteresebb és mélyebb. Sokáig ne tartogassuk, de információim szerint hamarosan jön az új évjárat.

 

Kreinbacher Brut Nature

Minden apró részletre kiterjedő igényesség, elegáns, lendületes és harmonikus csontszáraz pezsgő, nem csak a legszárazabb műfaj kedvelőinek készítve. Apró buborékok, kellemes felhabzás, fehér virágos- és gyümölcsös aromák, kóstolva feszes, fűszeres és fanyar ízek, pomeloval és egy kevés sóval díszítve. Ideális aperitifként, de egy tokhalas lencséhez is nagyon jól harmonizál.

 

Demeter Zoltán 2013

Demeter Zoltánon kívül sok tokaji pincészet hisz a borvidéken készült pezsgőben, de amint Zoltán is hangoztatja, Tokajban nem Champagne-i pezsgőt kell készíteni, hanem tokajit. Hogy valóban érdemes ezen a borvidéken pezsgővel is foglalkozni, erről megoszlanak a vélemények, mindenesetre, ha valaki a legdrágább magyar pezsgőre kíváncsi, emelje le a polcról Demeter 2013-as furmintból készült pezsgőjét. A kérdés: megéri-e az árát vagy sem? Készítsetek hozzá sóágyon sült durbincsot citrusos-fokhagymás vajjal és ezt a kérdést inkább döntsétek el ti.

Képek: Németi Sándor

Borítókép: pixabay.com