Törley Mária szobrai a Fény utcai Auguszt Cukrászdában

Anno/Hírek

A magyar történelmi gasztronómiai márkák összefogását ünnepeltük egy különleges programmal, egyben két dinasztia tevékenységét felvirágoztató Törley József és Auguszt E. József kulturális hagyatékát, a XIX. század végének Budapestjét.

Törley József korának egyik legnagyobb mecénása volt. A család birtokában lévő műkincseket a történelem viharai szétszórták, de a szellemi hagyaték annál intenzívebben él tovább a leszármazott, Törley Mária szobrászművész alkotásaiban.

Auguszt E. József szobrász szeretett volna lenni, de korán elhunyt édesapja hagyatékát, a kis tabáni cukrászdát kellett tovább vinnie. Ennek ellenére Párizsban töltött inasévei alatt szobrászatot tanult, s hazatérve az 1896-os budapesti Milleniumi Világkiállításon két szobrával is díjat szerzett. Később sem lanyhult művészet szeretete: sok műtárgyat vásárolt, melyeket a Krisztina körúton megnyitott nagy, elegáns üzletben mutatott be. Ezt a hangulatot idéztük meg egy délután erejéig: a Fény utcai Auguszt Cukrászda kávéházába költöztettük Törley Mária szobrait. Míg Auguszt József és Törley Mária családi anekdotákat idézett fel, megkóstoltuk Törley József kedvenc süteményét, a Kossuth kiflit, melyet Kossuth rajongó édesapja tiszteletére készítettek el rendszeresen a Törley családban. Hozzá természetesen hideg pezsgők kerültek a poharakba, és megkóstoltuk Auguszt Ibolya ez alkalomra készített különlegességét: a borkrémmel töltött mini képviselőfánkot.