Pétillant naturel

Divat/Szeminárium

Vagy ahogy manapság emlegetjük pét nat. Egy újabb trend, ami a borsznobokat ideig-óráig szórakoztatja? Hipster buborék? Az ősök tisztelete? Miről is beszélünk, amikor pét natról beszélünk?

A pétillant naturel már az előtt létezett, hogy champagne nagyasszonyának szoknyája elcsavarta volna a világ fejét, sőt ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor ő maga lényegében Champagne édesanyja.
A pétillant naturel, vagy ahogy manapság nemes egyszerűséggel hívjuk a pét nat az első buborékos palackozott szőlőbor. Története egész a 17. századik nyúlik vissza. Önmagában tehát nem nevezhető újdonságnak, azonban csak az utóbbi néhány évben kap egyre nagyobb figyelmet, mind a borászok, mind a fogyasztók oldaláról. A Jancis Robinson neve által fémjelzett Oxford Companion to Wine negyedik kiadásában, mely 2015-ben jelent meg és okkal nevezhető „borbibliának” külön fejezettel bővült a pét nat-okról szóló rész. A kiadás szövegének közel 60%-a került átdolgozásra, és számos új fejezettel bővült, melynek jelentős része a folyamatosan élénkülő természetes borkészítéshez köthető. A pét nat is az élénkülő természetességnek köszönheti, hogy újra táncba hívták és egyre több borász leli örömét a vele való kísérletezésben, egyre több sommelier dönt úgy, hogy helyet kínál neki a borlapján és azt is, hogy egyre több fogyasztó fordul felé nyitottan.

A pét nat úgynevezett methode ancestral, azaz ősi módszer szerint készül, mely röviden azt jelenti, hogy a bort még az előtt lepalackozzák, hogy az erjedés befejeződne. A fermentáció során a mustban lévő természetes cukor alkohollá alakulásának melléktermékeként megjelenő CO2 buborékok formájában a borban marad és vele együtt a palackba kerül. A Champagne ezzel szemben olyan alapborból készül, melyben a teljes erjedés lezajlik. A csendes alapborhoz tirage likőrt adnak, mely gondoskodik a másoderjedés beindításáról. Ebben az esetben a másoderjedésnek köszönhetőek a buborékok. További különbség, hogy míg a Champagne-okat minden esetben megszabadítják a másoderjedés során kialakuló szediment anyagoktól, azaz degorzsálják, addig a pét nat típusú buborékokat amennyiben a nyomást sikerül ideális szintre belőni, készítőik jellemzően nem degorzsálják, így az erjedés közben kialakuló üledékanyagokkal kerülnek forgalomba.

A pét natok sikerét többek közt az is garantálja, hogy mind a készítőnek mind a fogyasztónak izgalmas jétáknak bizonyulnak. A borásznak minden évjáratban folyamatos kísérletezés, hogy sikerül-e éppen a megfelelő pillanatban lepalackoznia a tételt ahhoz, hogy kellő, de ne túlzó mértékű nyomás legyen a palackban. Hogy a palack egyáltalán kibírja a nyomás általi terhelést, vagy, hogy amikor bontásra kerül a sor, ne szökőkút formájában nyűgözze le a nagyérdeműt, hanem módjukban álljon megkóstolni azt. Fogyasztói oldalról mindenképp nyitottságot igénylő kategória. Jellemzően opálos textúrájú, gyümölcsös, rendkívül ízgazdag, a terroir jegyeit élénken magán hordozó italok a pét natok.

Néhány évvel ezelőtt  szinte látható kérdőjelek jelentek meg az emberek feje fölött, ha ez a két szótag elhagyta a környezetükben valaki száját, ma már nem csak külföldi, de magyar pét natokat is kóstolhatnak a vállalkozó kedvűek. A hazai kísérletező kedvű borászok közül többen készítettek az utóbbi néhány évjáratban pétillant naturel tételeket. Így tett például Heimann Zoli, Pálffy Attila vagy Bencze Pisti. Ezek egy része egyáltalán nem vagy csak külföldi forgalmazásban jelent meg. Talán az egyik első magyar pét nat, melyet a hazai közönség beszerezhetett Sütő Zsolt 2016-os Don Zsoltja volt, mely rajnai rizlingből készült. A 2018-as májusi Gourmet fesztivál tanulsága azzal kecsegtet, hogy hamarosan több termelő izgalmas pét nat tétele jelenik majd meg  hazai kereskedők polcain, így lesz terünk és lehetőségünk a kísérletezésre.

Míg megérkeznek a hazai titánok, mint például Bencze Pisti 2018-as Chenin Blanc pét nat-ja mely 10 napig héjon erjedt terracotta amfórában, addig ne legyünk restek a külföldi izgalmas tételek közül szemezgetni.

Pepe Raventós Xarel-lo Ancestral tétele az egyik nagy kedvencem a kategóriában. Ezzel biztosan nem vagyok egyedül, hisz a tétel szerepel a Textúra étterem Juhász Krisztián által megálmodott borlapján is. Természetesen a pét natok nem csak fehérek lehetnek, így a megrögzött rosé fogyasztók is megtalálhatják a nekik tetsző tételeket, például a Feiler Artinger 2016-os pinot noir pét natját.

A pét natok teret adnak a borászoknak arra, hogy kedvük szerint alkothassanak. Készülhet a világ bármely szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkozó országában. Készülhet hordóban, acél tartályban, vagy akár amfórában erjedve. Szőlőfajtát tekintve is a készítő elképzelései és lehetőségei szabhatnak csak határt. A maga természetességében enged teret a borász kreativitásának, hogy aztán a végeredménnyel a fogyasztót szórakoztathassa. Merjünk kísérletezni, mi a legrosszabb, ami történhet? Legfeljebb lesz egy házi szökőkutunk.

 

Borítókép INNEN