Őszi pezsgőkoktél a város felett

Hírek/Pezsgőkoktél

A csodálatos kilátással rendelkező St. Andrea Wine & Skybar 2017-ben nyitotta meg kapuit azok előtt, akik a minőségi koktélokat egy igazán exkluzív helyen szeretnék elfogyasztani. Oláh Attila Richárd bártenderrel a pezsgőkről és az őszi hangulatról beszélgettünk.

 

Szereted egyáltalán a pezsgőt?

Persze, nagy rajongója vagyok a champagne-nak, amivel Szik Mátyás sommelier barátomnak köszönhetően ismerkedtem meg. Meghatározó élmény volt, amikor egy szakértő mutatta meg, hogyan kell kóstolni, mit kell érezni benne, miben különböznek az egyes palackok. Ez 4-5 éve volt, azóta pedig szerelmes vagyok a champagne-okba, főleg a blanc de blancs-okba.

 

Te mikor iszol pezsgőt?

Én legszívesebben mindig, akár reggeli, brunch mellé is iszom, de azt látom, hogy ez itthon még nem annyira elterjedt, még mindig főleg ünnep vagy valamilyen alkalom mellé bontanak egy-egy palackot az emberek. Reméljük, ez változni fog.

 

Koktélalapanyagként mi a véleményed róla?

Ritkán nyúlok pezsgőhöz, amikor koktélt készítek, de ha igen, akkor az természetesen champagne, aminek az élesztős karakterét rendkívül izgalmasnak találom a koktélokban. Ha pedig gyümölcsösebb karaktert szeretnék, akkor proseccót vagy magyar tartályos pezsgőt használok.

 

Eléggé benne járunk már az őszben, milyen koktélt készítenél pezsgővel?

Ugyan túl sok olyan pezsgőkoktél nincs, ami az őszt vagy a telet idézi, én almapárlattal dolgoznék, mellé meleg fűszereket használnék, fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, sancho borsot, valamint házilag készített szirupokat. Vagy igazi téli ital lehet, ha a champagne-hoz konyakot, kockacukrot és egy kis Angostura Bittert adunk.

 

Mesélj egy kicsit magadról is! Hogyan lettél bártender?

Érdekes történet, mert eredetileg ékszerészként végeztem. Szerettem azt a kreativitást, ami az ötvös szakmát jellemzi, hogy a reggel kapott alapanyagból délutánra egy kész ékszer lesz. Fantázia és alkotókedv kellett hozzá, és ez szükséges a koktélokhoz is. A váltás után végigmentem a ranglétrán, ami arra volt jó, hogy sok tapasztalatot szereztem, rengeteg párlatot ismertem meg. A másik, amit szeretek a szakmámban, hogy emberközpontú, lehet beszélgetni a vendégekkel, megalkotni azt a koktélt, amit igazán szeretnének, hogy végül jó élménnyel távozzanak.

 

Milyen helyre számítson az, aki elmegy a St. Andrea Wine & Skybarba?

Ez a hely a minőséget képviseli, italban és ételben egyaránt. A fő profilunk természetesen a koktélok világa, ezt lehet látni a pult mögötti polcon található impozáns párlatkínálatból is, emellett borok és pezsgők is színesítik az itallapot. Ehhez pedig a csúcsgasztronómia csatlakozik, hogy teljes legyen az élmény.

Mi a te koktélstílusod?

Én a klasszikus italokat szeretem, erre a szálra fűzöm fel legszívesebben a koktéljaimat, persze úgy, hogy csavarok rajtuk egyet. Így egyszerre tradicionális, mindenki által ismert italok, amik mégis modernek. A másik, hogy itthoni alapanyagokat használok, pálinkát, Unicumot, amik izgalmasak lehetnek egy külföldi vendégnek – de akár egy magyarnak is, hogy egy új köntösben találkozik ezekkel az általa már ismert italokkal.

 

Elmondanál egy receptet nekünk?

Persze. Ha már úgyis erről beszélgettünk, akkor legyen valami őszi hangulatú, amihez pálinkát használunk. 20 ml birskörtepálinkához 20 ml citromlevet teszünk, valamint 10 ml fahéjszirupot, amit lehet készen is kapni, de otthon mi is elkészíthetjük úgy, hogy fél liter vízhez 1 kg cukrot és 5-6 nagy fahéjrudat teszünk, és lassan összefőzzük. Végül ízlésünktől függően 100-120 ml vajas karakterű champagne-nyal vagy almás, körtés aromájú proseccóval felöntjük.
De ugyanezt a receptet el lehet készíteni calvadosszal és kardamommal, vagy Unicum Riservával és kockacukorral is.

 

Életed pezsgője?

Nehéz kérdés, mert szerencsére a munkám miatt elég sok emlékezetes pezsgőt kóstoltam. A 2002-es Salon biztosan a legjobb pezsgőélmények között van, de nagy kedvenceim a Mandois Blanc de Blancs, a Taittinger és a Roederer champagne-ok is.

Nem is az a lényeg, hogy melyik házról van szó: ha valaki megkínál egy igazán jó élesztős karakterű champagne-nyal, azt soha nem fogom visszautasítani.