Milyen (lesz) a tokaji pezsgő?

Hírek

Komoly mennyiségi előrelépés előtt áll a tokaji pezsgőkészítés, pedig még nagyon keveset tudunk arról, valójában milyen állandó minőségben tud a borvidék tradicionális pezsgőket adni. Egyáltalán, hol lehet a tokaji pezsgő helye a világban?

A világ nagy desszertbor termelő vidékei egytől-egyik keresik a módját annak, hogy luxustermékeik mellett egyéb produktumokkal jelenlenek meg a piacon. Tokajban is megvan a törkevés arra, hogy a lehető legfelsőbb polcra szánt aszúborok mellett, a nemzetközi porondon mondjuk a Chablis-val összemérhető szárazak szülessenek – és már születnek is. Úgy tűnik, a pezsgőkészítés lehet a következő lépés Tokaj-hegyalján.

Néhány éve születnek már tradicionális pezsgők a borvidéken, miután 2013-tól magántermelők és kis pincék is tudnak ilyeneket készíteni, mert nem kell egy vagyont letenni hozzá jövedéki biztosítékként. Sőt, évről-évre többen próbálkoznak meg ezzel, de minden bizonnyal valóságos robbanás előtt áll a tokaji pezsgőkínálat, hiszen a szörnyű nevű „Tokaji Szőlő-, és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.” három borászati üzemet is épít a borvidéken (Hercegkút, Bodrogkisfalud, Tállya), amelyekből az első kettő nagyjából készen van, de a tállyai is elkészül az idei szüretre. Utóbbiban pedig minden meglesz ahhoz, hogy pezsgőt, és más buborékos borokat is készíthessenek a helyi gazdák.

Rá is kattant a borvidék apraja-nagyja a dologra, hiszen a hírek szerint 130 termelő ment el az első, a pezsgőkészítéssel foglalkozó előadásra, amelyet Aurore Jeudy, Champagne-i pezsgőkészítő tartott. A tokaji gazdák egy része pedig annyira érdeklődik a pezsgők iránt, hogy már idén megpróbálkoznának vele. Az üzemben egyébként évente 200-300 ezer palack pezsgő készülhet, amely nemzetközi szinten csekély, de ahhoz képest, hogy mennyi ilyen italt állítottak elő korábban Tokaj-hegyalján, rengeteg.

Világszerte jelenség, hogy az édesborok fogyasztása zsugorodik, a gyöngyözőké, pezsgőké pedig meredeken nő, így semmi meglepő nincsen abban, hogy a nemzetközi szinten továbbra is legismertebb magyar borvidék nagyobb mennyiségben állna elő ilyen termékekkel.

Igen ám, de milyen is a tokaji pezsgő?

Ezt a legnehezebb megmondani, hiszen egészen egyszerűen még nincs annyi évjárat, hogy általánosságokat lehessen levonni. Készültek ugyan a múlt század harmincas éveiben és a második világháború után is pezsgők Tokajban, de igazi, méthode traditionelle borok úgy, hogy több, remek termelőét hasonlíthatjuk össze, csak az elmúlt néhány évben születnek.

Nem lesz egyszerű nagy formátumú pezsgőket készíteni úgy, hogy valójában nincsen körul írva az, amit elvárhatunk a környék buborékos boraitól. A tokaji pezsgőknél rengeteg még a kérdés, amely megválaszolásra vár. Nem vitás, hogy a jó tokaji pezsgő egy egészen speciális stílusú bor, amelyet a klíma és a talaj mellett a szőlőfajták határoznak meg leginkább.

Furmint? Hárslevelű? Mindkettőből ittunk már remek pezsgőt, sőt, olyat is, amiben sárgamuskotály is volt – jól is állt neki. De ez még semmi. Mely fekvésű ültetvények tudnak majd a többinél jobb alapbort adni? Az a sok – részben tapasztalatlan – termelő, akik most állnak majd neki a pezsgőnek Tállyán, be tudja-e majd elsőre lőni a korai szüret időpontját? Milyen élesztők lesznek a nyerők? Mi van az érleléssel? Mi a biztosíték arra, hogy nem a gyenge évjáratokat akarják majd letudni azzal, hogy buborékos formában próbálják eladni?

Szóval sok a kérdés, és hosszú éveknek kell még eltelniük ahhoz, hogy a tokaji pezsgőről úgy beszélhessünk, hogy mindnyájunknak többé-kevésbé azonos stílus járjon a fejünkben. Reméljük, a tállyai üzemben is sok szép buborékos bor lát majd napvilágot, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a borvidék képes kiemelkedőt mutatni pezsgőben is. Elég, hogyha csak az utóbbi években a Somlón készülő tradicionális pezsgők sikereire gondolunk, látszik, hogy a vulkanikus talaj és mondjuk a furmint hibátlan alapot ad, az igazán jó pezsgőkhöz pedig az ásványosság ugyanannyira kell, mint a kiemelkedő édes borokhoz. Azokban pedig Tokaj vitán felül verhetetlen.