Mentsd meg a randid egy pezsgőkoktéllal!

Hírek/Pezsgőkoktél

A GoodSpirit bár a nevéhez hűen több száz párlattal várja a whisk(e)yk, rumok, ginek és az egyéb minőségi párlatok kedvelőit a belvárosban. Az ott készülő koktélokról és a pezsgőzésről kérdeztük Schök Norbertet, aki egyben a Magyar Bartender Szövetség elnöke is.

 

Mesélsz egy kicsit a helyről?

A GoodSpirit bárt a prémium import italok forgalmazásával foglalkozó WhiskyNet Kft. nyitotta, akik már 12 éve vannak a magyar piacon mint online webáruház. A nevük is mutatja, hogy a fő profiljuk a whisk(e)y, de más párlatokat is árulnak. Ez a bár egyben boltként, kiállítóteremként és kóstolóhelyként is működik, így lehet nálunk vásárolni, tudunk mesterkurzusokat tartani, és egy szakmabeli is egyszerűbben tud itt, helyben kóstolni. A párlatok mellett koktélokat és egyszerűbb bárételeket is felszolgálunk.

 

Mi a helyzet a pezsgőkkel?

Ha belépsz a bárba, a szemközti polcokon található több száz párlat jól mutatja, hogy nem a pezsgő a fő profilunk, de mivel én is nagyon szeretem a buborékos borokat, és több koktélnak is alkotóeleme, számos különböző fajta található meg nálunk. Az egyik legkedveltebb signature italunk a Save The Date névre hallgat. Ezt még Nauner Luca volt bartenderünk találta ki (a keresztapa én voltam), és már a nyitás óta tartjuk. Ez egy proseccóval készült ital, amit egy kis vázában egy szál virággal szolgálunk fel. Kicsit közhelyes, hogy minden randit meg lehet menteni virággal és pezsgővel, de a vendégeink imádják, és a virágot sokan a hajukba vagy a gomblyukukba tűzve el is viszik emlékbe. Jó kis geg az egész.

 

Miből áll ez a koktél, mi a receptje?

Egy skót gin, a Caorunn az alapja, amiből 30 ml kell, ehhez adunk 20 ml Edinburgh bodzalikőrt, majd egyszerűen egy kis vízzel felhígított citromsavat, ebből is 20 ml-t. Ez talán kicsit furcsán hangzik, és otthon használhatunk helyette frissen facsart citromlevet is, csupán annyi lesz a különbség, hogy a citromsavtól megmarad átlátszónak a koktél. Ezt az egészet kell a végén felönteni száraz pezsgővel, kinek-kinek ízlése szerint, mi proseccót használunk.

Nagyon úgy tűnik, hogy te is szereted a pezsgőket.

Igen, nagyon szeretek pezsgőzni, legyen az egy prosecco, magyar habzó, champagne vagy bármilyen más pezsgő. Ha barátokkal lazítunk, gyakran előfordul, hogy bor helyett inkább egy üveg buborékosat nyitunk, de akár egy napot is szívesen el tudnék indítani pezsgővel. Mikor legutóbb egy szentpétervári rendezvényre utaztunk ki, egy ott élő orosz barátom elvitt minket egy hamisítatlan helyi pezsgős-kaviáros reggelire, az felejthetetlen élmény volt.

Mit gondolsz a pezsgőkoktélok népszerűségéről?

Egy filmforgatás miatt Budapesten, a közelünkben lakott Daniel Brühl, aki szinte naponta bejött hozzánk. Ő annyira megszerette a Jalisco Flower nevű koktélt – ami hasonlít a Save The Date-hez, tequila, bodzalikőr, grépfrútlé és champagne kell hozzá –, hogy elkérte a receptet, és az esküvőjén is azt szolgálták fel a meghívottaknak.

Ebből is látszik, hogy mennyire meg lehet szeretni a pezsgőalapú koktélokat, amik elegánssá teszik az italt, és egyben életteli lesz a buborékoktól. Én bízom a javuló tendenciában és abban, hogy egyre többen fedezik fel a pezsgőt a mindennapok italának. Az edukáció a bártenderek részére is fontos, hogy tudjuk, mit árulunk, hogy a meglévő jó tudást tudjuk a vendégeink felé kommunikálni. Akár említhetném azt is, hogy a Magyar Bartender Szövetség által szervezett magyar koktélbajnokságon is mindig van pezsgő kategória, ami külön kihívást jelent a bartendereknek, hogy ezen a vonalon is gondolkozzanak, és találjanak ki jobbnál jobb italokat!