Jól áll a Balatonnak: buborékos italok a tó körül

Divat/Hírek

Ha tippelnem kéne, hogy a szilveszteri őrületen kívül, hol és mikor fogy Magyarországon a legtöbb pezsgő, biztosan a nyári balatoni estéket jelölném meg, hiszen akkor tud a leginkább jól esni egy pohár gyöngyöző ital. Szerencsére a Balaton mellett még sokan gondolják ugyanígy.

Persze abban, hogy a balatoni pincészetek sorra ismerik fel, hogy valamiféle pezsgőt érdemes készíteni, nincsen semmi meglepő, hiszen világszerte trend, hogy egyre népszerűbbek a szénsav és a gazdag gyümölcsös-virágos aromák miatt is könnyed buborékos italok. A tó környékének adottságai, valamint telepített szőlőfajtái pedig remekül kiszolgálják az ilyesféle igényeket. Lássuk hát, miért!

A Balaton körül összesen hat borvidék terül el, amelyek lényegesen eltérnek egymástól többek között az ott termelt szőlőfajták és a földrajzi adottságok miatt. A tó jelenléte a közvetlenül mellette elhelyezkedő borvidékekre jótékony hatással van. A változatosságot más jelenti: elég, ha csak a Balatonboglári borvidék néhol löszös-agyagos talajára, vagy a Badacsony, sőt a Somló vulkanikus adottságaira gondolunk.

Mégis bármerre indulunk a tópartról, ma már nem nehéz jó helyi pezsgőbe botlani, olyan balatoni borászatot pedig, amely nem készít gyöngyöző bort, kis túlzással találni is nehéz.

Északon a vulkanikus talajoknak köszönhetően karakteres, savas borok készülnek, amelyek nagyszerű pezsgő alapanyagok, és – ha nem klasszikus pezsgőt keresünk épp – akkor simán, szénsavval dúsított formájukban is elegáns, kellemes italok lehetnek.

Hogyha a főváros felől közelítünk a tó felé, az első településen rögtön találunk borászatot, amely pezsgőben is gondolkodik, nem is akármilyenben! A balatonfőkajári bázissal rendelkező Feind Borház 100% sauvignon blanc szőlőből készít, champagne-i technológiával pezsgőt, a Káli-medencében pedig a Pálffy Pincészetnek van pinot noirból remek rozépezsgője.

A fentiek ugyan nem tipikus balatoni fajtákból készülő italok, de akad olyan vidék is a tótól nem messze, ahol abszolút autentikus helyi szőlőkkel kísérleteznek. A Somlóról a Kreinbacher Birtok pezsgői a legismertebbek, akik ugyancsak tradicionális technológiával dolgoznak, ráadásul francia segédlettel, és a Somló emblematikus szőlőfajtájával, a furminttal dolgoznak. A furmint sokoldalúságát jelzi, hogy nem csak tokajban tudják nagyszerűen használni az aszúhoz, hanem a Kreinbacher is komoly sikereket ért el a belőle készített pezsgőivel.

Rajtuk kívül a Fazekas Borpince pezsgői ismertek még, ők a furminton kívül olaszrizlinggel, juhfarkkal és hárslevelűvel – tehát a Somló legelterjedtebb fajtáival kísérleteznek. Ezekről a borokról is elmondható, hogy a borvidék karaktere egyértelműen rájuk nyomta a bélyegét: egy somlói pezsgőt nem lehet mással összekeverni. És éppen ez az, amit szeretünk bennük.

A Dél-Balatonon viszont egészen más a helyzet. A vidék löszös talaja nem ad annyira egyértelmű, helyi karaktert a déli oldalon készülő italoknak, viszont a tó ezen része is kiválóan alkalmas pezsgőalapborok készítésére. A tó közelségének köszönhetően a nyári kánikulában sem égnek el a szőlők savai, így az itt készülő borok frissek, könnyedek és gyümölcsösek tudnak maradni.

Nincsen hát semmi meglepő abban, hogy Balatonboglár környékén már a hatvanas években állítottak elő gyöngyözőborokat, és az ott készülő BB, az egyik legismertebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott pezsgő Magyarországon. De arrafelé működik az egyik legismertebb magyar pezsgőpincészet is, a Garamvári Szőlőbirtok, amely több mint tízféle pezsgőt kínál vendégeinek.

A szinte a teljes déli partot lefedő Balatonboglári-borvidék egésze olyan, mintha könnyed, elegáns, rafinált savakkal rendelkező gyöngyözőborok készítésére lenne optimalizálva. A környék legtöbbet telepített szőlőfajtái, a chardonnay, az Irsai Olivér, a királyleányka, vagy az olaszrizling pedig kiváló alapanyagot biztosít kedvenc italainknak, ismerkedjünk hát a balatoni buborékos borokkal ne csak a téli ünnepek idején, vagy a nyári nyaralásokkor, hanem az év minden szakában!