Horvát nyaralás: válaszd a helyi pezsgőt!

Hírek

Azzal, hogy immár végig autópályán mehetünk a horvát tengerpartra, az eddiginél is közelebb került egy – akár csak néhány napos – isztriai, vagy dalmáciai nyaralás. A tenger, a rozmaring és a grillezett halak illatához pedig mi eshetne jobban, mint egy pohár helyi pezsgő?!

De ahhoz, hogy megvizsgáljuk, milyen pezsgőket is érdemes választani Horvátországban, nézzük előbb meg, hogyan alakul a horvát bortermelés, mely vidékein foglalkoznak egyáltalán pezsgővel az országnak!

 

Négy borrégió, kettő rögtön a határ mellett

Horvátországban négy borrégiót különítenek el. Észak-keleten a Duna mentén található a szlavóniai, az ország észak-nyugati, kontinentális része az szinte a magyar Zalai borvidék folytatása, dél-nyugaton ott van az Isztria-régió, dél-keleten pedig Dalmácia.

Az északi részeken a világfajták mellett a graševina szőlőfajta uralkodik, amely tök ugyanaz, mint a magyar olaszrizling, tehát nyilván nem kell részletesen bemutatni. Jól áll neki a sav, de mivel könnyen lehet, hogy épp Horvátországból származik, nem kell attól félni, hogy tőlünk délebbre termelve lustává válik a belőle készített bor. Kellemes gyümölcsös, almás jegyei buborékos italokban nálunk is bizonyítanak.

A tengerparti borvásárló a fehérborok között válogatva rendre a Pošip fajtába botlik, amely ott van az olyan bortermő vidékeken, mint a Pelješac-félsziget, a Brač, Hvar, vagy Zadar környéke. Szuper, testes fehérbort ad, tele körtés, mandulás jegyekkel, szóval a komolyabb fehérek kedvelőinek teljesen ajánlott!

Nagy kedvencünk a malvazija Istarska, amelyből rendszerint szép, száraz, nagyszerűen frissítő, igazán citrusos karakterű bor készül. Az ország északi részén a leginkább elterjedtebb, pedig a nevében is benne a van az Isztriára való utalás. Sebaj, a félszigeten is van belőle rengeteg, és pezsgőt is készítenek már a felhasználásával. Buborékokkal turbózva a frissítő karakter meg inkább előjön, de egyes termelők szépen sikerült tételei a sárgabarack vagy a birsalma illatát is képesek megidézni. Ugye nem kell mondani, hogy milyen kiváló dolog a tengerparton ülve egy pohár malvazija pezsgővel készülni a már megrendelt tenger gyümölcsei vacsorára?

 

Vörösborokban is erős

Horvátország – már csak amiatt is, mert tőlünk délebbre fekszik – nagyszerű vörösborokkal is dicsekedhet. Ott van rögtön az állítólag a dél-olasz primitivoval rokonságban álló plavac mali, amelyet leginkább selymességéért, fügés, szedres, tanninos mivoltáért szeretünk, vagy az Isztrián ugyancsak elterjedt teran, amely szintén elég férfias italokat produkál, jót tesz nekik az érlelés, úgy füstös, ibolyás illatok jelennek meg benne.

 

Egyre több a horvát pezsgő

Az utóbbi években több horvátországi borászat is komolyan kezdett el tradicionális technológiával készülő pezsgőket készíteni. A legjobb palackban erjesztett tételek az isztriai régió mellett az ország Szlovéniával határos részén, a Žumberak hegység déli lankáin születnek. A Zágrábtól nem messze található Plešivica vidéket a horvát pezsgők otthonaként is szokták nevezni. Ennek egyik legfontosabb oka minden bizonnyal az, hogy a szőlőtermesztés céljaira kiváló a hegyek mikrolímája, a szőlők pedig egytől-egyig a déli lankákon találhatóak.

Plešivicaban leginkább chardonnay-t, olaszrizlinget, pinot blanc-t és sauvignon blanc-t termelnek, de van portugieser, kékfrankos és pinot noir is. A talaj pedig épp olyan meszes, mint Champagne vagy Etyek környékén – ebből pedig a magyar pezsgőkedvelők már tudják, érdemes buborékos italokat keresni a környékről.

A vidék pezsgőkínálata ráadásul sokszínű: vannak, akik a klasszikus, testes, érlelt pezsgőket igyekeznek jobb és jobb minőségben elkészíteni, mások – talán épp a tengerpartra célozva – a lehető legfrissebb és gyümölcsösebb gyöngyöző borokat szeretnék megalkotni. Fedezzük hát fel Horvátország borai mellett, változatos pezsgőit is!