Harry’s Bar, az igazi mérce

Anno/Pezsgőkoktél/Szeminárium

Több sztori lengi körül az igazi Harry’s Bárt. Valamit tisztázzunk: két vérvonalról beszélünk, de a pezsgős koktélokban mindkettő letette névjegyét.

Történt, hogy Harry McElhone skót származású fickó lett a párizsi New York Bar bartendere. Egy idő után annyira meghatározó lett munkássága, hogy a bár neve, Harry’s Bar-ra változott. Az európai századelő (1911), szintén kissé majmolta az amerikai -akkor személyesebb- bárkultuszt és jobban emlékeztetett egy sport pubra a bár, mint egy kultikus, ikonikus bárra.

’99-ben, 23-évesen sikerült megnyernem az Első Nyílt (profi és amatőr) Magyar Mixerbajnokságot és ezen felbuzdulva indultam el Párizsba. Ez az az idő, mikor lime-ot még csak az Oktogonon kaptál 160.-/db-ért. Nézzük meg mi az igazi! Nekem ne dumáljon senki 🙂 …gondoltam.

Egy kedves miskolci borátnőm a szorbonnra járt, így a szállás megoldott volt. Egyedül mentem, csak a klasszik italokra koncentrálva. Az első egy-két órában megkaptam, hogy jól beszélek angolul, de minek jöttem ide?!?

Mondtam, hogy franciául annyit tudok, hogy „ájlávjú”…de azt is angolul! Tudtam a címet: SZANK-RU-DONU vagyis Donou utca 5. – a párizsi operától 50 lépésre.

Helyzet, hogy innen származik a „White Lady”, a „French 75”, a falakon igazi Hemingway portrék, és több más klasszikus, de úgy, hogy tényleg ott készült először, ugyanazon az avétos, elegáns, töredezett, de magas fényű pulton. Egy a bartenderek közül (’99-ben) az volt, aki még Hemingway-nek is kevert. Na, tőle ittam egy „Frencs Hetvenötöt”, a nevet megtanultam, egy Napoleoni ágyú fantázianevét viselte, de nemes, egyszerű magas minőségű Tanqueray, friss citrom (nem lime!) és sima finom cukor adta a komplex alap-ízesítő mérleget. Összerázta a közel egy literes ezüst sékerében, szűrte hűtött SEKT kehelybe és frissítette száraz, hideg, finom száraz pezsgővel. Klasszik egyszerű volt, még nem tudtam miről szól, álltam ott hétköznap, délután 4-kor, nó zene, a pultnál nagy kalapos BARONESSZ, mellette szintén tök egyedül „Don Valentino” – komolyan, szájától füléig, láthatóan végigvágva, de ez történhetett vele kb 50 éve – mindegy Ő ott ült azóta szerintem. 😀

 

FIATAL SZAKMAI ÉVEIM MEGHATÁROZÓ PILLANATAI EZEK!

 

A velencei az más…..ILONA EZ EGY HOSSZÚ TÖRTÉNET!!! = ICCA LONG SZTORRI!!!

Történt a 30-as években, hogy egy nevesincs brit yuppi, nagynénjének köszönhetően egy velencei elegáns hotelben és annak bárjában töltötte egész nyarát, de frissen szerelmes nagynénje, pityóka és szerelmi hevének köszönhetően letojta mi van Öcsivel. Eltűnt, mint Petőfi a ködben, hátrahagyva Őt, illetve a total cehet, ráadásul a srácnak még annyi pénze sem maradt, hogy a Járda-Szigetekig eljusson. A ház vezetője segítette ki, hogy a finom, fiatal úriember a nyár maradék napjait és hazaútját ki tudja húzni anyagilag.  Pár hét múlva nagy meglepetésben lehetett része a segítőkész vendéglősnek: hálából akkora anyagi köszönetet kapott, amiből a Velencei Harry’s Bar-t tudta nyitni. Mára, láncolatként a neve:  Bar Cipriani’s a neve.

De hol itt a pezsgő? Hát nagy remekművek származnak innen, amiket zeneszerzők és festőművészek nevéről neveztek el, hiszen tiszteletükre kreálták őket.

  • Bellini: fehér húsú Őszibarack, Prosecco Valdobbiadene…
  • Rossini/Testarossa: Epervelő, Prosecco Valdobbiadene…
  • Caprese: Mozzarella Buffala, Édes Paradicsom, Friss Bazsalikom, Extra Szűz Oliva Nyúton, Dzson J Kalamata, Aceto Balsamico Modena, és friss ciabatta…
  • Carpaccio: Dermesztett érlelt marhabélszín vékonyra szelve, finom, tejszínes házi mayo, Parmeggiano Reggiano forgácsok, friss citrom (a rukkola csak parasztvakítás :))…

Valljuk be őszintén, gurmandkodás ide vagy oda, a mai napig szegényebbek lennénk ezen ikonikus fogások nélkül, amelyekhez szintén kitűnő párosítás a pezsgő.

Közeleg a Márton nap! Kissé csonttá rágott már a szegény liba…DE vegyünk példát Beaujolais-ról (Bozsolé).

Ötlet, otthoni szakmai „kvaterkázásra” franciásan:

  • Francois Blancs de Noir Brut, friss Zempléni kecskesajtos-kanapé, száras kapri.
  • Hordóminta, Szűretlen Friss” Kékfrankos, hozzá Hegyvidéki érlelt kemény sajt, de ezt próbáld ki úgy, mint a Raclettet! Héjas, grillezett apróburgonya, rátolod a 6-8 dkg olvadt sajtkérget, és adj hozzá gyöngyhagymát és cornichon-t (apró, roppanós, pikáns savanyúuborka).
  • Bihari Mádi Kései Cuvée (Nem Sauterne!!! :))-csak félroppanós birsalmakompóttal és Bleu de Auvergne-nel vagy más eredeti kék sajttal.

Mennyei. És hogy ezeket könnyebben feldolgozd, öblísd egy helyi Marc de Champagne-val! Neeeem, ez nem pezsgő, hanem egy nagyon finom törkölypárlat de a Champagne törkölyéből! Gyönyörű Őszt Mindenkinek!