• DSC0405_k.jpg
  • DSC0653_k.jpg
  • DSC0672_k.jpg
  • DSC0762_k.jpg
  • DSC0368_k.jpg
  • DSC0251_k.jpg
  • DSC0026_k.jpg
  • DSC0466_k.jpg
  • DSC0071_k.jpg

Gasztrokaland Hajdúszoboszlón

Gasztronómia/Programajánló

Vállai Béla, a hajdúszoboszlói Délibáb Hotel F&B managerének fejében fogalmazódott meg az ötlet, hogy a nemzetközi nőnap kapcsán vacsoraestre hívja a gasztronómia, étel-ital párosítás iránt érdeklődőket. Ötletéhez megnyerte Bernáth József séfet, akinek nem kisebb feladattal kellett megbirkóznia, minthogy ételkölteményeit a Törley Pezsgőmanufaktúra palackos erjesztésű pezsgőivel hozza összhangba. Természetesen az összhang megteremtése során jónéhány palack pezsgő került kibontásra. A séf elmondása szerint, a legnagyobb fejtörést a Törley Chardonnay Brut 2014 okozta, de végső eredményként az ehhez a pezsgőhöz társított csicsókából készült levest tartottuk a leginkább összhangban lévő kompozíciónak. Kihívást jelentett, hogy Bernáth József a Mirage étterem konyhai személyzetével dolgozott együtt. A vacsora menüsorán azonban ez a friss ismeretség nem érződött, zökkenőmentesen vette fel a csapat a séf tempóját.

Az étterembe belépve hangulatos, személyre szabott asztalrenddel találkozhattunk. A párok kétszemélyes, a baráti társaságok az érkezők számának megfelelő asztaloknál foglalhattak helyet. Az asztalokon csodálatos rózsaszálak köszöntötték a hölgy vendégeket.

A Vendégváró falatkák színes céklával és körtével készültek, mellé behízelgő Törley Casino Sec-et kínáltak a diszkréten tevékenykedő felszolgálók.

Hideg előételként Bazsalikomos májpástétom paprikás zöldalma chutney-val került az asztalokra, melyhez vibráló savakat, lendületességet mutató Francois President Brut pezsgőt szolgáltak fel. A bazsalikomos zamatok kitűnően passzoltak a pezsgő érlelt ízeihez.

A leves, Langyos csicsókaleves grillezett gombával, szezámmaggal csodálatos harmóniában állt a Törley Chardonnay Brut élénk savaival, annak citrusos zamatával.

A leves után hideg halételt kínáltak a szinte láthatatlanul suhanó pincérek. Marinált lazac sült salátaszívvel érkezett, melynek kísérőjeként a kanadai Quebecben is népszerű Hungaria Grande Cuvée Brutből töltöttek a poharakba. Az ízletes hideg lazacnak méltó társa lett ez a zöldesen csillogó 1,5 literes magnum palackokban érlelt pezsgő.  Itt kaptunk egy kis pihenőt, hogy a főétel érkezése előtt mindenki megmozgathassa végtagjait.  A rövid pihenő után a főétel mi más lehetett volna, mint Bőrén sült kacsamell sárgarépa variációkkal. A szemet gyönyörködtető rosé kacsamell természetesen rosé pezsgőt kívánt, így a Francois család President Rosé Brutjét kóstolhattuk hozzá. A köretként kínált répapüré keleties fűszeres zamatai rendkívül jól működtek együtt a pezsgő enyhén narancsos, később cseresznye majd meggy jegyeit magában hordozó barackvirág és narancshéj színeit vegyítő apró buborékokat mutató itallal. Az ízek harmóniája mindenkinek mosolyt csalt az arcára.

Záróakkordként, azaz majdnem zárásként a desszert következett, Tejbegríz mousse szőlővel és passiógyümölccsel, társként pedig a Törley Tokaji Doux pezsgő. Az édes tónusú gyümölcsösséget hordozó pezsgő és a pikáns friss szőlővel kínált könnyed mousse méltó lezárása volt a vacsorának. Azaz csak gondoltuk, hogy ez a zárás, hisz Bernáth József meglepetésként a vendégváró falatkák paralleljeként búcsúfalatkát szervírozott a vendégeknek, mégpedig Keksztekercs formájában, amit akár csak a jégkrémek, pálcikára illesztve tálaltak fel.

A vacsora közben persze az íz-és zamatélmények mellett a séfünk beszélt arról, hogyan is készültek el a fogások. Vállai Béla és Törley Pezsgőmanufaktúra képviselője, Nemes Norbert a pezsgőkről, pezsgőkészítési eljárásokról mesélt, mintegy kisebb pezsgőismereti kurzust celebrálva az est vendégei számára.

… és hogy milyen következtetéseket vontunk le?

A pezsgők teljes mértékben alkalmasak arra, hogy egy menüsort kísérjünk végig velük, természetesen a nemes ital megfelelő képviselőinek kiválasztásával. A gasztronómiában még ritkaságnak számító „Pezsgővacsora” igazi élményt nyújt a gourmandoknak, tehát követendőnek értékeljük Vállai Béla és a Mirage étterem kollektívájának munkáját. Sokat segítenek az ilyen és ehhez hasonló estek a pezsgőkultúra kiszélesítésében a buborékos ital kizárólag ünnepi megítélésének eloszlatásában.

Köszönjük a szervezőknek, köszönjük a résztvevőknek!

Lőrik Tamás, Törley Pezsgőpincészet