Buborékok a hétköznapokra

Hírek/Szeminárium

Ideje elfelejteni azt a tévhitet, hogy pezsgőt csak ünnepi alkalmakkor nyitunk. Noha a kedvenc pincészetünk csendes bora is tökéletes választás, vegyük elő a kísérletező kedvünket, és válasszunk legközelebb egy gyöngyözőt vagy pezsgőt a polcról, hétköznapra.

Külföldön hódít az olasz prosecco, a spanyol cava egyre népszerűbb, a francia champagne pedig sose megy ki a divatból. De ha itthon nézünk szét, akkor is látjuk a tendenciát, hogy ma már nagyon sok hazai pincészet készít különböző buborékos borokat, amik lehetnek gyöngyöző- vagy habzóborok, illetve különböző eljárási móddal készített pezsgők. Már csak a legegyszerűbb választással, egy csavarzáras, üde gyöngyözővel is érdemes feldobni a mindennapokat, de néha azért meglephetjük magunkat egy-egy tradicionális eljárással készült pezsgővel is.

 

Carastelec – Friza Rozé 2017

A szomszédos Romániában található a Kárásztelek Pezsgőpincészet, egy olyan területen, amely Erdély egyik legrégebbi szőlőtermő vidéke. A terroir, a mikroklíma és a szőlőfajták mind-mind a pezsgőkészítésnek kedveznek. Ennek a tételnek a különlegessége, hogy szén-dioxid hozzáadása nélkül készült, kizárólag saját erjedésből származó buborékok vannak a palackban. Kóstolva édes gyümölcsöket érzünk, szamócát, málnát, mellettük citrusos jegyeket. A kedves, behízelgő karakterű tétel tökéletes, ha felugranak hozzánk a barátok.

 

Etyeki Kúria – Pláne Frizzante White

Az Etyeki borvidék hűvösebb klímája az elegáns boroknak kedvez. Ha megakadt a szemünk a címkén, tegyük bátran a kosarunkba, nem fogunk csalódni. A királyleányka, zenit és szürkebarát házasításából készült tétel friss, fehér húsú gyümölcsössége, lime-os jegyei, kellemes parfümössége nagyon szerethető, az élénk savat kerekíti pár gramm maradék cukor. Készítsünk egy könnyű, gyors vacsorát, öntsünk belőle egy pohárral, és üljünk le a kedvenc sorozatunk, könyvünk elé.

 

Gere Attila – Rosé Frici 2017

Elég régóta készíti a villányi pincészet a fehér és rozé gyöngyözőit ahhoz, hogy szinte klasszikus választásnak bizonyuljon tőlük egy palack. Az inspirációt az olasz prosecco adta Gere Attilának, a gyümölcsös, kedves karakterű bor pedig hozza is a mediterrán életérzést, pláne hogy a legdélebbi borvidékünkről származik. A cseresznye és a szamóca mellett zöldfűszeres jegyek és grépfrút frissítik a kortyot. Ha ez nem dob fel egy hétköznap estét, akkor semmi.

 

Törley – Excellence Chardonnay Extra Dry

A Törley pezsgői amúgy is gyakran kerülnek a kosarunkba, néha pedig érdemes kísérletezni a márkán belül is, és nem a megszokott kedvenceinket venni. A fehér palack új dizájnja szinte leugrik a polcról, az illata pedig ki a pohárból. Az intenzív, körtés, barackos aromák mellett érezni a kellemes édességet és a krémes kortyot. Nem szentségtörés mellé a kedvenc süteményünket is megvenni, ha éppen ahhoz van kedvünk.

François – President Brut

Simán lehet egy hétköznap is ünnepnap, és néha tényleg szükségünk van egy kis extra kényeztetésre. Erre a pezsgőre még mindig nem kell elkölteni a fél fizetésünket, mégis vettünk egy tradicionális eljárással készült, azaz palackban érlelt, klasszikus fajtákból, chardonnay-ból és pinot noirból készült magyar pezsgőt. Elegáns érlelt jegyeivel, almás, körtés, fűszeres aromáival olyan pezsgőélményt ad a hétköznapokra, amit érdemes megosztani valakivel.