Borbártúra a buborékok jegyében

Programajánló

Ugyan magunk mögött hagytuk a nyarat, a borbárok azonban cseppet sem vesztettek népszerűségükből. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen pezsgőkínálatot találunk a budapesti borbárokban, ezért körbekérdeztünk pár helyen, hogy mire számíthatnak a buborékok rajongói, ha kóstolni indulnak.

 

Palack Borbár

A Szent Gellért téren működő Palack Borbár jó pár éve megbízható pont, ha bort szeretne kóstolni az ember. Az üzletvezetőt, Polák Dávidot kérdeztük, hogy fogynak náluk a magyar pezsgők.

“A Palack és a 0,75 nevében is mondhatom, hogy egyre bővül a pezsgőkínálatunk, amibe a keresleten túl a saját szakmai kíváncsiságunk is belejátszik. Összességében jól fogynak a pezsgők, viszont azt vesszük észre, hogy a rozéőrület ide nem gyűrűzött be, fehér pezsgőből jóval többet adunk el.

A komolyabb tételek, amiket csak palackkal tudnak megvásárolni, még inkább alkalomhoz köthetők, de az alap pezsgőket már ünneptől és alkalomtól függetlenül fogyasztják a vendégeink.

A borbár koncepciójából adódóan kisebb pincékkel is szívesen dolgozunk, így került a móri Friday Pince Csóka szóda nevű könnyed gyöngyözőbora a kínálatba, nyáron igencsak népszerű volt. A könnyed kategóriában a Szeleshát gyöngyöző rozéját kínáljuk még. A tradicionális műfajból a Garamvári Classic Brut tételét poharazzuk, emellett a François Nyerspezsgője is kedvelt. Rosé pezsgőben pont most váltunk a Szent Donát Kékfrankos Rosé pezsgőjére.

A szerdai tesztkóstolóinkon látjuk, hogy egyre komolyabb az érdeklődés a műfaj iránt, egy szakértőbb körben a buborékok feljövőben vannak, és azt is örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen ismerik a pezsgőket.”

Még több info: https://www.facebook.com/palackborbar/

 

Van Boris

A 11 éve működő, eddig kizárólag magyar borokkal és pezsgőkkel foglalkozó borszaküzlet alakult át Zuglóban egy kis borbárrá. Hamar népszerűvé vált a zuglóiak körében a kedves üzlet, kevés hasonló karakterű hely van a környéken. Sőregi Edina tulajdonos mesélt arról, hogy ők milyennek látják a magyar pezsgők helyzetét.

“Határozottan pezsgőforradalom van, azt látjuk, hogy folyamatosan nő a pezsgőfogyasztás, nálunk a 3000 forint körüli kategória a legkeresettebb. Szerencsére ebben az ársávban van választék, állandó kedvenc az aktuális Hungaria Special Edition és a François Borfesztiválon bemutatott új Blanc de Noirja is hamar kedveltté vált. A Hungaria Special Edition ráadásul annyira, hogy az eddigi évjáratokból tervezünk egy kóstolót is a közeljövőben.

Tokajból klassz pezsgők kerülnek elő, és minden évben vannak meglepetések. Azt persze hozzá kell tenni, hogy sok magyar nem tudja felvenni árban a versenyt a cavákkal, proseccókkal.

A Kreinbacher pezsgőit általában nem kell senkinek bemutatni, ahogy a Sauska is egyre ismertebb, ezeket szinte mindenhol meg lehet találni. Pont emiatt szeretünk a Törley termékeivel dolgozni, ráadásul azt látjuk, hogy az elmúlt években sikerült megújulnia a márkának, egyre izgalmasabb tételek kerülnek a piacra.”

Még több info: https://www.facebook.com/vanboris.hu/

Kadarka Bár

   

A Király utcai Kadarka Bár vitathatatlanul a budapesti borbárok klasszikusai közé tartozik. A jó elhelyezkedés magában persze kevés a sikerhez, az izgalmas kínálat és a szakértő felszolgálás legalább ugyanennyire számít. Laurenczy Árpád üzletvezető maga is nagy kedvelője a pezsgőknek, nem véletlenül erős ebben is a Kadarka.

“Feljövőben van a buborék, bár úgy látom, hogy ma még elég vegyes a piac, ami részben annak köszönhető, hogy a vendégek 90%-a nem tud eligazodni a gyöngyöző- és habzóborok, a tank- és palackos érlelésű pezsgők világában.

A habzóborok előretörtek a pezsgők rovására, ami szerintem rontja a piacot, ezért nálunk az itallapon elkülönítve szerepelnek, hogy érezze a vendég: a magasabb árért többet kap cserébe. Sokan utánakérdeznek, hogy mi a különbség, ilyenkor nekünk is sokkal könnyebb dolgunk van.

Folyamatosan változó kínálattal dolgozunk, minden pezsgőnket poharazzuk is. Legalább 8-10 palackos érlelésű pezsgőt tartunk, pár franciát, továbbá olyan magyar pincéktől, mint például Rácz Lilla, a Béres, a Szent Tamás vagy az etyeki Nádas Szilárd. Emellett a klasszikusnak számító Hungaria Extra Dry és Grande Cuvée Brut is megtalálható az itallapon. A Kreinbacher nálunk is sláger, és a Szent Tamásnak is volt egy furmint pezsgője, ami nagyon kedvelt volt. Fontos azt is elmondani, hogy egyre több olyan vendégünk van, aki értékeli a minőségi buborékokat, és pontosan tudja már, hogy mit és miért rendel.”

Még több info és cover fotó: https://www.facebook.com/kadarkabar/