A kém, a politikus és a rapper

Divat

A champagne XX. századi története a csillogásról, a fényűzésről szól. Nincs bor, amely jobban megtestesíti a luxuséletérzést. Épp ezért a modern kori történelem tele van olyan színészekkel, írókkal vagy más híres emberekkel, akik rajongásukat fejezték ki a bortípus iránt. Vannak, akik az átlagosnál többször is.

 

A STÍLUS

 

Hiába kölcsönözte neki több különböző színész is az arcát, James Bond mindig is az elegancia és a stílus egyik megtestesítője lesz. Az egyes regényekben és filmekben némileg eltérnek az italpreferenciái, hiszen míg a Sean Connery által játszott karakter szívesen fogyasztott száraz martinit, a Roger Moore által megformált Bond már inkább a pezsgőkért rajongott.

Champagne-vonalon széles volt a kínálat, pukkantak a Veuve Clicquot, a Krug és a Pommery palackjai. Az egyik legismertebb presztízs cuvée kapcsán hangzott el Bond szájából az egyik filmben, hogy márpedig vannak az életben dolgok, amelyeket nem teszünk, ilyen például, hogy nem iszunk ’53-as Dom Perignont 3,5 foknál melegebben. Mégis, ha csak egy házzal azonosítjuk a híres kémet, annak a Bollinger-nek kell lennie. Harminckilenc év során tizenkét Bond-filmben jelent meg ez a champagne, összesen huszonhárom alkalommal.

 

A HATALOM

FORRÁS: https://www.npr.org

A brit politikust, Winston Churchillt onnan ismerjük leginkább, hogy egy kulcsfontosságú időszakban, a második világháború alatt volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. Sok anekdota szól az italok – köztük a champagne – iránti rajongásáról. A feljegyzések szerint az 1908 és 1945 közötti évtizedekben több mint 42 000 palack felszolgálására adott utasítást ebből a francia pezsgőből.

Kedvenc márkája a Pol-Roger volt, amelyet csak erősített Odette Pol-Rogerrel 1944-ben kötött barátsága, akitől megismerkedésük után minden évben a születésnapjára kapott egy kartonnyit kedvenc évjáratából, az 1928-asból. Halálát követően az államférfi tiszteletére a pincészet róla nevezte el Cuvée Sir Winston Churchillnek a presztízs cuvée-jét, és ez máig a pincészet legdrágább pezsgője.

Churchillnek tulajdonítják a mondást: nem tudnék champagne nélkül élni; ha győzök, megérdemlem, ha vesztek, szükségem van rá.

 

A HARC

FORRÁS: https://firstpost.ng

Az amerikai hip-hop világ krémjében a luxus egyik kötelező megjelenési formája a champagne. A rapperek és a francia pezsgő kapcsolatának az egyik kulcsfigurája pedig Jay-Z, aki nemcsak zenei előadóként és alkalmi színészként ismert, hanem sikeres producerként és vállalkozóként is.

A bor és a zene világa különösen akkor figyelt fel erre, amikor a Louis Roederer vezetője károsnak nevezte prémium pezsgőjükre, a Cristalra nézve, hogy az gyakran jelenik meg a hip-hop sztárok környezetében. Jay-Z ezt rasszista kijelentésnek ítélte, és egyik napról a másikra lemondott kedvenc pezsgője fogyasztásáról. Helyette áttért egy kevésbé ismert champagne-ház, az Armand de Brignac palackjaira. Az utóbbi pincészet pedig elég jól jött ki ebből a konfliktusból, hiszen nem csak a hip-hop rajongói tanulták meg a nevét. Jay-Z ugyanis tőlük küldött egy karton champagne-t Oprah Winfrey-nek, aki azóta is lelkesen emlegeti ezt a pezsgőmárkát.