A minőség a részletekben rejlik

Szeminárium

Véli a Charles Heidsieck champagne-ház pincemestere Cyril Brun, aki 2018 áprilisában, a 9. VinCe Budapest Wine Show keretein belül tartott az érdeklődök számára egy nagyszabású és izgalmas mesterkurzust. Cyril Brun nevéhez fűződik többek között, hogy a Charles Heidsieck nem csak minőségben, hanem mennyiségben és kommunikációban is világszínvonalúra emelkedett az elmúlt években. A mesterkurzus kivételes lehetősége volt, hogy a Brut Réserve champagne három különböző változatát lehetett megkóstolni, melynek házasítási alapját a 2008-as, 2010-es és 2012-es alapborok adták meg, de szintén a poharakba került egy ritkaságnak számító 1989-es Jeroboam (3 literes), és a 2004-es Blanc Des Millénaires is, melyet történelme során a champagne-ház mindössze öt évjáratban készített el: 1983, 1985, 1990, 1995, és 2004.

 

Rövid történelmi áttekintés

Charles-Camille Heidsieck 1851-ben alapította champagne-házát és már a címkén deklarálta, hogy nem a járt úton szeretne elindulni: a családnév mellett ugyanis keresztnevét is használni kezdte a palackokon. A mindig újabb kalandot kereső világutazó, „Champagne Charlie” úttörő volt az amerikai piac meghódításában, ahol Champagne nagyköveteként híres közszereplővé vált. Stílusa, szenvedélye, szónoklatai fogalommá váltak, ahogyan a nevét viselő pezsgő is. A ház névadója, egyben alapítója, Charles-Camille Heidsieck 1867-ben vásárolta meg azokat Crayère-eket (mészkőből vájt pincéket), ahol több mint 150 éve érlelődnek a Charles Heidsieck champagne-ok. A római kori kőfejtőkből kialakított érlelőpincék és az összekötő járatok ideális körülményeket biztosítanak a palackok számára. Ilyen például az állandó 10 fokos hőmérséklet és a 90%-os páratartalom, így pincéikből legendás champagne-ok kerülnek ki, amelyek rangos aranyérmek és trófeák sorát nyerték már el. A rómaiak innen bányászták az útépítésekhez és az épületekhez a köveket. A 9 km hosszúságú pincerendszerben helyenként akár 30 méteres belmagasságokkal is találkozhatunk. Ezekben a mészkőből vájt pincékben, a Charles Heidsieck champagne-házon kívül csak még néhány pincészet részesedik ágakkal, ilyen például Veuve Clicque, Pommery vagy a már előző írásomban is említett Taittinger. A kétezer éves múltú, földalatti katedrálisok Reims történelmi városrészének szíve alatt fekszenek és Champagne nevezetességeiként az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerültek. Ahogyan a Brut Réserve palackformáját, a Blanc des Millénaires díszdobozának hófehér íveit is ezek a látványos pincék inspirálták.

 

Cyril Brun

Cyril Brun 2015 tavaszától a Charles Heidsieck pincemestere, ahol legfőbb feladata „Charles stílusának” megőrzése. Emellett ő képviseli a házat mind külföldön, mind Franciaországban, de ő tartja a kapcsolatot a szőlőtermelő partnerekkel is. Cyril Brun Champagne-ban, Ay-ban született és már családja is borászattal, borkereskedelemmel és hordókészítéssel foglalkozott. Miután az Egyesült Államokban, Kaliforniában tanult és a kereskedelemben szerzett tapasztalatokat, hazatérve 15 évet töltött borászként a szintén nagy múlttal és hagyományokkal rendelkező champagne-háznál, a Veuve-Clicquot-nál.

Itt indította be szakmai karrierjét, de a borászati feladatain kívül egyben ő volt a felelős a borászati fejlesztésekért és kommunikációért is.

A Charles Heidsieck pincészethez Thierry Roset halála után került, amikor is egy hosszú beszélgetés a tulajdonossal, Christopher Descours-al, meggyőzte arról, hogy érdemes új kalandok után néznie az életében. Ezzel pályafutása egy újabb szakaszához ért, ahol olyan elődök nyomában járhat, mint a nagyon komoly szaktekintélynek örvendő Daniel Thibault, Régis Camus, vagy a már előbb említett Thierry Roset, akik mind gondosan óvták a ház stílusjegyeit, miközben az általuk készített champagne-okhoz hozzáadtak valamit egyéniségükből, elképzeléseikből. Most Cyril Brun kezében a kulcs, hogy a következő évtizedek pezsgőit elkészítse és hozzájáruljon a ház történetének újabb fejezetéhez. Cyril Brun minden házasítása során a komplexitás, mélység és textúra kivételes egyensúlyára törekszik, munkája eredményét háromtól akár tíz évig tartó érlelés formálja teljessé. Fontos számára, hogy a champagne-ház stílusát kövesse, viszont időnként szükségesnek tartja, hogy bizonyos dolgokon változtasson, például a jövőben a hordóknak is szeretne némi szerepet szánni a nem évjáratos champagne-okban. A Charles Heidsieck nagyobb mértékben használ réserve borokat, mint általában a legtöbb pince Champagne-ban, ezeket még mielőtt a házasításokban használnák, általában 10 évig érlelik. A réserve borok használatának hihetetlen magas költsége van, de Cyril Brun szerint az utolsó centig megérik az árukat: használatuk növeli a komplexitást, és még az alap champagne-ok karakterét is teljesen megváltoztatja. A pezsgőket legalább 4 évig tartják seprőn, de az érlelésük is sokkal tovább tart, mint más házaknál Champagne-ban. Az alapborok acéltartályban érlelődnek és a palackok csak hosszú érlelődés után kerülnek a piacra.

 

A mesterkurzuson kóstolt champagne-ok

  • CHARLES HEIDSIECK ROSÉ RÉSERVE

Az adott év házasítását 5-6% vörösborral gazdagítják a Côte des Bars régióból, Les Riceys termőhelyről szelektálva. 20% a réserve borok aránya, amelyek átlagéletkora 5 év.

Összetétele 80% az aktuális évjáratból (chardonnay, pinot noir, pinot meunier egyenlő arányban) és 20 % réserve bor (fele chardonnay, fele pinot noir, 5-6 % vörösbor hozzáadásával). A mesterkurzuson kóstolt rosé alapbora 80 % -ban a 2012-es évjáratból származott. Ez biztosította a frissességét és az üdeségét, amelyre a ház is helyezi készítése során a hangsúlyt. Élénk savérzet, piros bogyós gyümölcsök, sok fűszer, ezek közül is a szegfűszeg a legdominánsabb. Gazdag textúra, érzéki részletesség, finom kekszesség. Komplex champagne, amely még rendkívül fiatal. 11 g/l dosage, érlelés min 3 év.

 

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE

Elkészítésekor a három champagne-i szőlőfajtát (a chardonnay-t, pinot noirt és pinot meunier-t) 60 cru-ről válogatják, amelyek közül Oger, Ambonnay és Verneuil a legmeghatározóbbak a stílusra nézve. Az adott évjárat alapborai mellett a házasításban kivételesen magas, 40% a réserve borok aránya és további különlegesség, hogy ezek átlagéletkora tíz év. A cuvée érlelése több mint 3-4 év (a pontos információ mindig ott van a hátcímkén). A ház anno az első között volt a ’90-es években, aki feltüntette az érlelés kezdetét és a degorzsálás időpontját. A komplex aromák fejlődését a Crayère-ek ívét követő palackforma is segíti, hiszen a széles talpnak köszönhetően a bor és a seprő nagyobb felületen érintkezik.

 

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE MAGNUM (2012-es alap)

60 kiválasztott cru-ről egyenlő arányban házasítják a három champagne-i fajtát. Kivételesen magas, 40% a komplexitást biztosító réserve borok aránya, amelyek átlagéletkora 10 év.

Összetétele 60% az aktuális évjáratból származik (chardonnay, pinot noir, pinot meunier egyenlő arányban), 40% pedig a komplexitást biztosító réserve bor (fele chardonnay, fele pinot noir). Érezhetően fiatal, még a pályája elején tartó champagne, amelynek még bőven van ideje fejlődni. Érett és kandírozott citrusok, zöldfűszerek, kóstolva még nem állt tejesen össze, de biztosra vehető, hogy pár év múlva a nyomdokai útjára lép.

 

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE (2010-es alap)

Könnyedebb és tetszetősebb a 2008-nál. Az egyik legjobb nem évjáratos pezsgő a piacon, amelynek rengeteg arca van: mélységéhez és komolyságához frissesség is társul, a kezdő vagy akár a tapasztalt champagne fogyasztókat is könnyen leveszi a lábáról. Kóstolva nagyon gazdag, a gyümölcsök pont annyira vannak jelen, amennyit egy ilyen jellegű champagne megkíván.

 

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT RÉSERVE (2008-as alap)

Szép habzás, illatában és ízjegyeiben is érettebb tónusok, pirítós jegyekkel, vaníliával, mézzel és körtével. Zamatos, kerek, krémes, a korty végén egy kevés só. Nagyon jól iható, de a 2010-est most jobban kedveltem.

 

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT MILLÉSIME 2006 – évjáratpremier

2006-ban mind mennyiségben, mind minőségben elégedett volt a ház a szürettel, annak ellenére, hogy májusi viharok és nyári hőség, majd hűvös és esős augusztusi napok tették szélsőségessé az időjárást. A szőlő érettebb volt, mint 2005-ben, és egy hajszálnyival alacsonyabb savakkal szüreteltek. Az évjáratos champagne-ban a pinot noir dominál, 10 cru alapborait használták fel a házasításhoz. Egy valódi, hosszan érlelt klasszikus született, amely 9 évet töltött seprőn és a jó savaknak köszönhetően palackban még tovább érlelhető. Gazdag és egészen kerek, testes champagne. Összetétele 59% pinot noir, 41% pedig chardonnay, a dosage 10 g/l. Széles és gazdag, almával, érett körtével, szép krémességgel, friss savakkal és jó intenzitással. A kora ellenére egy nagyon fiatal champagne került a pohárba.

 

  • BLANC DES MILLÉNAIRES 2004

A 2004-es Blanc des Millénaires közel tíz év után lépett elődje, a kivételes 1995-ös évjárat nyomába. A háznak a blanc de blancs, azaz 100% chardonnay champagne-ok terén komoly múltja van, hiszen 1949-ben az elsők között voltak, akik felismerték ennek a szőlőfajtának a szépségét és elkészítették első blanc de blancs-jukat. Máig mindössze öt évjáratban készítették el, amelyek a chardonnay számára kivételesnek bizonyultak Champagne-ban: 1983, 1985, 1990, 1995, és 2004. A palackokat különösen hosszan érlelték: 2005 júliusában fektették le az érlelőpincékben és 2016 novemberében, több mint 11 év után degorzsálták. Végül a champagne 9 gramm/liter dosage-t kapott és több mint egy évet pihenhetett, mielőtt a bemutatóra sor került. Valódi mestermű a Côte des Blancs régióból, 100% chardonnay-ból készült négy válogatott grand cru és egy premier cru termőhelyről: Cramant, Avize, Oger, Mesnil-sur-Oger, és Vertus. Kis időt kell hagyni neki a pohárban, de a végeredmény magáért beszél: tele frissességgel, élettel, vibrálással, selymességgel és mélységgel, melyhez finom érettség is társul.

 

  • CHARLES HEIDSIECK BRUT MILLÉSIME 1989 JEROBOAM

A kóstoló végén a ház érlelőpincéjéből egy idős évjárat került a pohárba, melynek összetétele 60% pinot noir és 40% chardonnay. 10 év seprőn tartás után, 1999-ben degorzsálták és további 19 év palackos érlelés után került a mesterkurzusra. Kicsit ellenmondásos champagne: egyszerre friss és nagyon érett. Sötét arany szín, nagyon koncentrált champagne, virágmézzel, gombával és földes jegyekkel. Méltó lezárása a különleges eseménynek.