A vendéglátós a legrosszabb vendég

Divat/Programajánló/Szeminárium

Mivel heti szinten eddig is több alkalommal fogyasztottam kedvenc italunkat, így arra vetemedtem, hogy egy nagyon fáradt hétfő délután nyakamba vegyem a város belső kerületeit és segítsem feltárni a pillanatnyi állapotot pezsgőtémában. Nem válogattam, az aranyos talponálló és a sznob modoros helyeket egyaránt gólcső alá vettem.

Célom az volt, hogy felfedjem hol tudunk inni pohárra pezsgőt és picit rávilágítsak az ilyen laza jellegű italozást támogató helyekre. Árakról itt nem lesz szó, mert azt gondolom hogy a vendégnek a lehetőség mindíg adott hogy feltérképezze az adott hely árszínvonalát. Az már más kérdés, hogy az ember nem érzi néha az ár-érték legjobb arányát.

A kérdés mindenhol ugyanaz volt: “Egy pohár pezsgőt elfogyaszthatnék itt a pultnál?”

VII. kerület

  • Az egyébként friss magyar “disznóságokra” megalakult CUPÁKOSban iszonyat kedves, laza de elegáns kiszolgálásban volt részem. A rendelést követően egy egri gyöngyöző borral tudtak szolgálni, de az friss volt, jéghideg…számomra tökéletes. Nem szegte kedvem, hogy csak gyöngyöző volt, mert ellensúlyozták a kiszolgálás minőségével. Gratulálok srácok!

 

  • A Dob utcában tovább haladva, a Rumbach kereszteződésében sokat vártam, de keveset kaptam. A pultos srácot megzavartam egy könyöklő pózban, amint épp a nagyon okos telóját nyomkodja. Jelezte hogy Proseccoval tud szolgálni, majd kitöltött egy félfáradt langyos nedűt. Kifizettem, megköszöntem, eljöttem. Megjegyzem, én a helyében rákóstoltam volna mielőtt kiadom. Újat kérni nem akartam, mert ugyanabból a fűtő-hűtőből kaptam volna. 🙁

 

  • A közel 20 éves Kamara Caféban bár pohárra nem, de kisüveges Gála Sec-kel tudtak szolgálni. Ez egy aranyos krimó és nagy dolognak tartom hogy ezt ott megtaláltam, főleg hogy kellően hideg frissítőként hatott. Minden elismerésem Andrásnak és Krisztinának!

Ekkor egy picit erőre kaptam ez tényleg kinyitotta a csipámat….gyerünk tovább!

 

V. kerület

  • A korábban távolsági buszállomás helyén 3 éve tartottam már koktélbemutatót, mikor a Tetovált Chef, Sera cimborám grilljeihez kellett kreálnom a kevert italokat. Bár a név már más, de nagy magabiztossággal érkeztem a pulthoz, amit érezhetően kizárólag söntésként használnak. Láthatóan bezavartam azzal, hogy a pultnál akarom meginni a pezsimet. Miért kellene helyet foglalnom a 46. asztalnál? Amíg kijössz barátom, meg felveszed a rendelést azalatt hármat megiszom a pultnál!…vagyis ittam volna, ha nem egy maradékcukros Prosecco, bár erről ő nem tehet, de hogy langyos, arról már igen. Hagyjuk…

 

  • Gyorsan átrohantam a Prost-ba, ahol a placcmester tétova reakciója ellenére, egy iszonyatosan előzékeny kedves hölgy odalépett, hogy bocs de nem megszokott, hogy a pultnál fogyasszanak, miközben bíztattam, hogy nyugodtan üsse fel a szervízdíjat a számlára, nem ennek megspórolása volt a celom, kedvesen kitöltötte ugyanazt a Proseccot mint az előző állomáson. Ezt szívesen ittam, jéghideg volt, ismét feledtette velem a tíz percel azelőtti csalódásomat. Az ilyen hozzáállásból kívánok minden vendéglátósnak két vödörnyit. Rájattoltam, nagyon megköszöntem, majdnem nyomtam egy puszit a homlokára. Rájöttem hogy sok vagyok, eljöttem, jó élmény volt! 😀

 

VI. kerület

Cikáztam egy gyorsat át a Paulayba, majd a Zichy Jenő utcába. Elbaltáztam, hogy 4 körül érkeztem a legjobb koktélbárba, de csak 6-kor nyit…gondolom nem csalódtam volna!

  • A Zichyben, az általam nagyon kedvelt nagy bisztróban szó szerint közölte a felszolgáló hogy azt itt nem tudom megtenni. Mármint megállva a pult mellett, ahol agyébként bazinagy hely volt, nem tudok egy pohár pezsgőt meginni. Annyit kellett volna tennie, hogy beüti, kikéri a pultostól és azonnal lefizettet. Nem értem srácok! Ha valaki ide érkezik, tuti hogy kikapcsolódásra vágyik. Ne büntesd azzal, hogy Te majd megmondod mit NEM csinálhatok. Amíg ezt magyarázod azalatt egy teljes társaságot le lehet pezsgőztetni. Egyszerűbb lett volna azt mondanod, sajnos csak szervízdíjjal felszámolva tudsz kiszolgálni. Ja hogy nem tudsz szervízt adni? Ez más kérdés de még ezt is elviseltem volna. Még jó hogy a tulaj srác nem látta, mert ő szégyellte volna magát.

Gyorsan ébredjünk fel, vissza az ötbe!

  • A korábbi innio helyén kaptam egy hideg kisüveges Hungáriát, a pezsgő hideg, a pohár tiszta, mi kell más? Éreztem, hogy meg kell pihennem. 🙂

 

  • Nem voltam még a Fabrica-ban, de nagyon nem bántam meg! Puccos, nagy, nem nekem való, de ez senkit nem érdekel. A pult gyönyörűen kialakítva, használva inkább söntésként, dehát rajtam kívül ki az az idóta, aki 30 fokban bent akar a pultnál italozni? Kérésemre kaptam egy pohár Prosecco extra dry-t kifogástalan minőségben. Kezelésemet átvette a hely sommelier-je és nagy élményben részesültem. Pohárra árulták a kedvenc cava-mat és szép emlékek jöttek vissza Spanyolországról. Na ezzel bearanyozta a napomat. Nagyon köszönöm! Kalappal az egész háznak.

 

  • Gondoltam ideje hazahévezni Szentendrére. Mivel tudtam hogy a Balassy végén vár a Drop Shop, kénytelen voltam arra menni, csak azért nem a Bontxo felé a Falk Miksán, mert az hétfőn zárva tart, de nem bántam meg. Egy presztizs somlói furmint tétel után vissza a Cava-hoz. Raventos! Isteni volt! Szakmai kísérőszöveget is kaptam. Egy gyönyörű Blanc de blancs-nal zártam a pezsgők sorát. Hogy a végső következtetéseket levonjam, leültem egy pohár frissen csapolt barna sörre. Féltem hogy bántani fognak a savak, valamivel kénytelen voltam lúgosítani… de azért bekértem egy pezsgőt is. Tartanak BB-t és kínálják pohárra is, le a kalappal!

Miközben elszürcsöltem behívtam egy lánycsapatot, vigyorogtunk, elhitettem magammal hogy én vagyok a király. Egy biztos, jó kedv, felfrissülés és ép elme kísért végig. Ezt a pezsgőn kívül mástól nem kaptam volna. Ma is meg fogok inni egyet.