Öt tudnivaló a proseccóról

Szeminárium

Legyen szó az év bármely időszakáról, az garantált, hogy ha kinyitunk egy palack proseccót, a nyár költözik a poharunkba. Az olasz pezsgő azok számára is lelassítja az időt, akik nem a mediterrán országban kóstolták. Akik azonban ültek már egy forró nyári délutánon egy kávézó teraszán egy pohár proseccóval a kezükben, azoknak garantáltan mosolyt csalt az arcára. Következzen öt aktuális infó erről a bortípusról.

 

  1. Az ember hajlamos a pezsgőket fejben más kategóriába helyezni, mint a csendes borokat. Pedig ha a piacot nézzük, a prosecco ma nemcsak a legfontosabb olasz pezsgő, hanem a legfontosabb olasz borkategória is mind mennyiség, mind a felé irányuló figyelem szempontjából. Sőt továbbléphetünk, ugyanis ha a jelenlegi trendeket nézzük, nincs a proseccónál dinamikusabban fejlődő pezsgőkategória a világon. A következő öt évben az értékesítése várhatóan 36%-kal fog emelkedni, míg ugyanez a szám az elemzők szerint a champagne esetében 1%, a cava stagnál, a másik olasz buborékos kategória, az asti pedig 6%-kal visszaesik.

 

  1. A proseccót legtöbbször tankeljárással készítik. Érdekesség, hogy a 19. században pont egy olasz, Federico Martinotti jött rá arra, hogy az illatosabb, gyümölcsösebb szőlőfajtákból a klasszikus, champagne-i metódus nem feltétlenül a legjobbat hozza ki. Ezért elkezdett kísérletezni egy olyan módszerrel, amelynek során a buborékokat létrehozó második erjesztésre nem palackban, hanem egy zárt tartályban kerül sor. A technikát végül a francia Eugène Charmat tökéletesítette, és így tank- vagy Charmat-módszernek nevezik, bár a lokálpatrióta olaszok metodo Martinottiként is emlegetik.

 

  1. A többi eredetvédett borhoz hasonlóan a proseccónál is szabályozott, hogy honnan származhat a szőlő. A termőterületek Északkelet-Olaszországban vannak, főként Veneto, kisebb részben Friuli-Venezia-Giulia tartományban.

  1. Néhány évvel ezelőttig mondhattuk azt, hogy a prosecco az ugyanolyan nevű szőlőfajtából készül. Egy EU-s szabályozás ugyanakkor kimondta, hogy csak a földrajzi neveket viselő borokat illeti védelem, így ha prosecco nevű szőlőfajtából készülne az ugyanígy nevezett pezsgő, azt bárhol a világon ráírhatnák a címkére. Az olaszok résen voltak, és gyorsan átnevezték a szőlőfajtát glerára, így megvédhették a prosecco nevet az eredeti borvidék számára.

 

  1. A legtöbb prosecco az extra dry kategóriába esik, ennél szárazabb a brut és édesebb a demi sec. A buborékok ereje szempontjából két csoport létezik. Ha a spumante feliratot látjuk, az a mi pezsgőnknek felel meg, míg a frizzante a mi gyöngyözőborunk. A prosecco bármilyen napszakban fogyasztható, akár reggeli mellé, akár a vacsora előtti aperitifként felszolgált Aperol Spritzként. Itthon számtalan márka kapható, a Bortolomiol, a Ca’ di Rajo, a Furlan, a Gancia, a Mionetto vagy a Zardetto mind remek választás lesz.