Egyszerű finomságok újévi pezsgőzéshez

Gasztronómia

Sokszor gondot okozhat az otthoni vendégvárók elkészítése. Legyen gyors, egyszerű, mégis lehengerlő és passzoljon a kedvenc pezsgőnkhöz is. Most jöjjön egy tucat olyan tapa, ami remélem nem csak a házigazdáknak szolgál segítségül, hanem olyan üzleteknek is, akiknek hiányzik a melegkonyha és a szendvicsekben merült ki az ételkínálatuk. A kísérő legyen csak házi grissini, vagy jó baguette, egyes estekben egy tömör fekete kenyér átütő siker lehet.

 

Marinált és pácolt finomságok a ropogós, könnyű, fiatal tételekhez

KILKA – Balti tengeri szardínia falatok

Végy sneci nagyságú szardíniát, fejezd és farkazd le! Ha kinyitod, kérd el anyától a szemöldökcsipeszt és húzd ki az egyetlen szálkás gerincét! Egy jóminőségű ecet, például sherry, fehér balzsam, vagy cider alapú, durva tengeri só és citrom. Ezekkel csepegtesd és pergesd meg a nyitott filéket és fólia alatt pihentesd 3 órán keresztül a frigóban! Ha megvagy, egy gerezd fokhagyma elég 6 sukár testre és egy bő csipet friss petrezselyem. Zárd le végül annyi olívaolajjal, ami épp csak fedi a csapatot! Egy rusztikus baguette és egy igazi vaj, kitűnő kisérője ennek az egyszerű de nagyszerű finomságnak.

Marinált kápia

Grillezd meg serpenyőben a féltenyérnyi kápia szeleteket! Ha kihűlt, nyitott husijával fölfelé fordítsd őket, mindig így marinálunk, hogy a savas cuccokat beszívja a test. Meglocsolod jófajta ecettel és csak ezután az olivaolajjal. Fél óra, és mehet vendég elé.

Kakukkfüves gomolya

Végy a piacon egyszerű tehéngomolyát! Ne a boltban, mert abban nem lesznek légzárványok, meg lesz préselve, mint egy ömlesztett. Ha ilyet kaptál add oda anyunak, hogy rántsa ki azt! – ne a szemöldökét. 😀 A korábbi jó ecettel locsold meg a dobókocka nagyságúra felvágott falatokat, dobj rá friss kakukkfüvet és zárd le a sajttésztát olívaolajjal. Rakd csatos üvegekbe és tartsd hűtőben! Egyébként már fél óra múlva kitűnő.

Bazsalikommal pácolt feta

Mindig nézd meg mit veszel! Nem növényi zsír, mondom FETA. 🙂 Lehet krémfehér sajt is, de a lényeg hogy állati. Vágd falatnyi kockákra, használj vékony és nem recézett pengét, mert összebarmolod és morzsás lesz. 6 kockánként fél gerezd fokhagyma, egy levél bazsa, vagy egy kis ág rozmaring, vagy mitbánomén csak friss legyen. Locsold meg csak annyi olívával, hogy érje a bőrét! Hűtő, lefed, egy óra, vendég. 🙂

Pácolt olivás mix

Tisztázzuk, hogy a legfinomabb olívákat a legkényelmetlenebb fogyasztani. Nem zöld és paprikával töltött lekvár, hanem padlizsánszínű, vékonyhúsú, ropogós és igenis magos! pl Kalamata. Na ennek menjen csapba a leve, de a bogyókat keverd össze száras, szintén lévesztett kaprigyümölccsel, akár szárított paradicsommal is, de azt te csináld…mindjárt… szóval, a fetával megegyező módon pácold és add fel a vendégednek! El lesznek ájulva és minden második azt fogja mondani: “dejóezazöldolivabogyóilyetmégsosemettemnincsismagja!” 😀 Szóval vedd meg inkább a száraz paradicsomot! Ezek gyárilag sok sót kaptak, úgyhogy a forró vizben történő öt perces áztatást követően csavard ki mint a vizesgatyát, hűtsd ki és csak ezt követően add a mixhez! Tipp: minden paradicsom túl nagy falat, háztartási ollóval/mert olyan késed úgysincs otthon/vágd hosszúkás darabokra és úgy tedd a vízbe!

 

Szárított húskészítmények, karakteres sajtok és serpenyős finomságok a határozott ízvilágú tételekhez

Vörösboros Chorizo

Ruganyos szárazkolbit vágj ujjnyi szeletekre, roppants meg egy gerezd fokhagymát, vékony hevített olivára vele! Tedd rá a kolbiszeleteket /ez 6 db/ perzseld meg annyira őket, hogy csak éppen és ne engedje ki a zsírját, majd csinálj füstfelhőt: csepegtess jófajta ecetet és kb. fél deci nem csersavas borral öntsd nyakon! Veszítse el az erejét és szórd meg egy csipet friss petrezselyemmel! ISTENI

Lomo Iberico

Ez az ibériai sertéshaverunk szűze, leheletvékonyra szeletelve. Annyi, hogy előtte beletuszkolták egy bélbe, amiben finom nemes pirospaprika és szűzoliva volt. Spanyol cucc, nagyon finom. Vigyél sok pénzt a boltba, mert kb. dupla annyiba kerül, mint a legjobb Serrano!

Murcia és Fuet karikák

Ezekben a Spanyol kolbászokban az az isteni, hogy hanyagolják a fokhagymát és a legalapabb só-bors kombóval is el tudják azt érni, hogy egy ízgazdag szárítotthús készítmény szülessen. A Fuet az kimondottan ilyen, a Murcia pedig vérrel van keverve és zsírosabb… halálosan finom!

Harangodi Mangalica-panatella

Erre kimondottan büszke vagyok, viszem is minden rendezvényre. Csontos mellsősonka 17 hónapos szárítással. A combot durva sófürdőbe helyezik, majd szikkasztják. Ennyi 🙂 Egyszer megtanuljuk szeletelni állványról. Ne géppel, mert ez a márványosan erezett zsír elolvad a körkés forgásától.

Manchego Curado

A semi curado csak 3-6 hónapos, ez Curado, vagyis 6 hó fölötti, La Mancháról, a világ legnagyobb kékszőlő területéről, DonQuijote hazájából. Szilánkosra érett juhtejes keménysajt. Itthon a silányabb változat Iberico néven fut, az vegyestejes. A hagyományos szeletelés háromszögekben értendő, amin mindig rajta van a fogyasztható sajtkéreg is, ami sraffozott viaszos kinézetű.

Fehérboros feketekagyló

Ha nem a belga búzasörös verziót szeretnéd, készítsd a horvátos Buzzarát! Roppantott gerezd fokhagyma, hevített vékony olíván. Ha kinyíltak, jöhet a negyed citrom, kevés só, majd egy deci fehérbor vagy pezsi. Rottyantsd fel, adj hozzá friss petrust aprítva, és staubold be zsemlemorzsával! A szottyát imádni fogják baguettel. 🙂

Fokhagymás-pezsgős garnéla

A kagylóval megegyező módon készítsd el, de ne staubold. Keresd az előfőzött, 16-20-as méretet! Ez egy fontra vetített darabszám, úgyhogy sok helyen 30-40-es lesz a neve, ezt csak te tudod, aki árulja ő nem. 😀 Hagyd a páncéljában, bajlódjon a vendég vele, ez amúgy is egyfajta párolókabátként fog viselkedni. Adj hozzá kézmosót, kézmeleg, benne egy felezett citrom másnéven kínai limonádé 😀 Szalvéta helyett Szilvia!!!

Vaslapos barna csiperke

Válassz nagydarabos gombákat! Ebben az a jó, hogy csak felezni vagy negyedelni kell őket. Ne pucold és hagyd a tönkjét is rajta! Járj el úgy vele, mint egy nemes húsdarabbal! Vékony olajon roppantott gerezd és csak bezárom pörzsanyaggal a gomba testét. Csak ezután sózzuk, mert ha hamarabb teszed, bejut a só a gomba testébe és összecsinálja magát. Durva bors, sok friss petrezselyem és már kész is van. Tálaláskor egy vékony öntet olivát még kaphat.

 

Egyszerű desszertek

Nádcukorral és sötét rummal forgatott mangó, kókuszfagyival

Vedd meg az olcsó kemény mangót! Hagyd a szekrény tetején két hétig és add el “repülős” mangónak 😀 ….najó, vicc. Vedd le a szekrényről, és héjával együtt vágd gerezdekre! Egy száraz serpenyőt nagyon hevíts föl, szárazon grillezd meg a gerezdeket, ha megpörzsölődött, szórd meg barna nádcukorral és még mielőtt összecsomósodna, adj hozzá fél deci jófajta sötét rumot, majd oltsd el a hajadat, 😀 mármint, hogy nagyon vigyázz, mikor jó szirupos glázos a szottyod, szedd mélyebb tálkába és adj hozzá fagylaltot! Azonnal tálald, mert elolvad.

Citrom-sorbet

Hamis sorbet, de isteni! Olyan igazi citromfagyit használj, ami vizes bázisú! A kedvenc jéghideg száraz pezsgődre helyezd rá óvatosan a gombócot egy öblösebb borospohárban. Csészealj, szalvéta, limós kanál, a legjobb pihenő egy brutál főétel előtt. 🙂

 

Jó tanács! Mindig válogass úgy, hogy legyen benne zöldség, hal, sajt és hús egyaránt. Színes és változatos akkor lesz igazán a menüsorod, ha mindenki megtalálja a számára is fogyasztható fogásokat. Zárd le egyszerű desszerttel és te leszel az Isten!

BÚÉK!