Délelőtt óvatosan, délután megfontoltan, este nyugodtan – tartja a Provence-i mondás

Gasztronómia

Ha Franciaország, akkor talán a legtöbb ember számára csak champagne, divat, stílus, Párizs és csillogás – pedig ettől sokkal többet jelent. Itt minden egyes régiónak, városnak és falucskának meg van a maga hangulata, bája és illata. S bár a munkáim által szinte bejártam az egész országot, mégis nehezemre esne csak egy-két kedvenc helyet kiemelnem most. Legyen szó Strasbourg-ról, Párizsról, La Rochelle-ről, Bordeaux-ról, Avignon-ról, Marseille-ről, Nizza-ról, Antibes-ról vagy Menton-ról, nem elég csak egy alkalommal látni, hiszen minden találkozás új meglepetéseket tartogat számunkra: egy új teret, történetet, épületet, vagy egy eldugott kis utcában lévő régi éttermet, kávézót. Így fedeztem fel Marseille-ben egy kiváló kézműves szappanos boltot, a régi kikötőben pedig a legjobb hallevest (bouillabaisse); Párizsban az igazságügyi palota udvarában a világ egyik legszebb belső terű egyházi épületét, a Sainte-Chapelle-t, vagy a város leghíresebb fagyizóját, a legendás Berthillon-t; a francia Riviéra fővárosában, Nizza-ban a bolhapiacot, de azt is, hogy Cannes-tól Monaco-ig 2 euróért bejárhatom a Côte d’Azur-t. De Carcassonne-ban Európa legnagyobb középkori vára is tud mit mesélni, szintúgy, mint a dél-franciaországi, pápák városának is nevezett Avignon. Viszont bármerre is sodort Franciaországban az élet – a helyeken kívül – néhány dolog mindig le tudott nyűgözni: az emberek viszonya az élethez, a nyugalom, az, hogy tudják élvezni a kávét vagy a reggelit egy teraszon, és az is, hogy képesek egy friss baguette-tel, sajttal és egy üveg pezsgővel vagy borral kiülni a szabadba. Persze van olyan is, aki azt mondja, hogy a franciák merevek, de az talán még nem látta a párizsi Luxembourg-kertben, vagy Provence-ban a levendulák között piknikezni az embereket.

C’est la Vie Café – egy csepp Provence Magyarország szívében

Az azóta eltelt időben rájöttem, hogy az élet pont erről szól: kiélvezni a pillanat szépségét, és két korty pezsgő mellett az egyszerűséget és a nyugalmat. Figyelni a természetet, felszabadultan szeretni és tiszta szívből örülni mindennek. Mosolyogni, hangosan olvasni. Nem tudom, de talán pont ezért kedveltem meg Pátyon is a C’est la Vie Café-t. A pincesor legelején, az egykori borpincében kialakított kávézó szerintem Magyarország egyik legromantikusabb kávézó-cukrászdája, amelynek hangulata magával ragad. Nem más ez, mint egy csepp Provence, Magyarország szívében, ahol minden tárgy, sütemény vagy étel francia nyelven szólal meg. A berendezések nagy részét például bolhapiacokon szerezték be. Ha időnként szeretnék picit kiszabadulni a főváros nyüzsgéséből és zajából, kocsiba pattanok és elindulok Páty felé: séta a Pincehegyen, kávé és egy finom házi készítésű sütemény a C’est la Vie Café-ban, majd következik Zsámbék, Etyek. Pátyról érdekességként még csak annyit, hogy itt a helyiek már hosszú idők óta készítenek borokat, amely régebben Pátyi vörös néven vált ismertté. A másik vonzereje a településnek a közel 300 borospincét magába foglaló Pincehegy, ahol júniusban minden évben megrendezésre kerül a Pátyi Pincenapok.

A C’est la Vie Café-t a fővárosból már régebben kiköltöző házaspár, Fantha Zsuzsa és Biernaczky Miklós nyitotta meg 2014 novemberében, akik sok Provence-i tanulmányi út után úgy gondolták, hogy épp itt az ideje, hogy a kint tapasztalt életérzést megpróbálják Pátyon is visszaadni a kis kávézójukban. Hozzáteszem, sikeresen, hiszen a pátyi Pincehegy tövében működő kávézóban nagyrészt a francia otthonokban fellelhető sütemények és pástétomok receptjeiből állítják össze a szinte naponta változó kínálatukat: quiche, libamájpástétom, kacsa-rillette, croque monsieur (francia melegszendvics), oeufs en meurette (buggyantott tojás), de saját blend 100% prémium arabica kávékból is közel 30 féle kávéital készül el. Nem mellesleg magyar és francia borokat, pezsgőket és különféle sajtokat is tartanak. Emellett, az országút mentén található kávézóban mindig történik valami: kóstolók, koncertek, Salon des Dames vagy éppen Dimanche brunch-ok várják a vendégeket. A C’est la Vie Café-ban követik a Provence-i mondást: „Délelőtt óvatosan, délután megfontoltan, este nyugodtan!”. Legutóbbi látogatásom alkalmával így tettem én is: többek között kóstoltam egy isteni citromtortát és nem bírtam ki, hogy ne kérjem el Fantha Zsuzsától a receptet.

Tarte au citron (citromtorta)

  • 340 gr finomliszt
  • csipet só
  • 150 gr puha vaj
  • 90 gr cukor
  • két felvert tojás

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és egy francia tortaformát kibélelünk vele. Hűtőbe tesszük kb. fél órára, majd vaksütéssel 10 percig sütjük, aztán eltávolítva a súlyt és a sütőpapírt, 3-5 percig sütjük 190 fokon. Amikor kihűlt, megtöltjük az alábbi krémmel:

  • 4 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 285 gr porcukor
  • 185 ml tejszín
  • 250 ml citromlé
  • 2-3 citrom héja

30-40 percig 150 C fokon sütjük, majd a tetejére két tojás fehérjéből és 10 dkg porcukorból habot verünk, ráhalmozzuk és 100 C fokos sütőben még negyed órát sütjük.

Mit igyunk hozzá?

A citromtortához, főleg ha házilag készül, sokszor nehéz bort választani, de egy kis odafigyeléssel sikerülni fog. Amire figyelni kell, az az, hogy a bor mindenképpen magas savakkal rendelkezzen, így például Magyarországról egy tokaji szamorodni, Németországból egy beerenauslese riesling (szemenként válogatott, túlérett, töppedt szőlőből készült bor), Franciaországból egy sauternes-i, monbazillac-i, vagy éppen egy champagne vagy crémant is tökéletes választás. Ehhez a desszerthez viszont a Wolfberger Crémant d’Alsace Riesling Brut-ját szeretném figyelmetekbe ajánlani. Könnyed, illatos, szőlő, virágok, fehér húsú gyümölcsök és citromos jegyek, melyek összekóstolva a citrom tortával szép összhangot alkotnak.

De mi az a crémant?

A Champagne-on kívül, hagyományos, tradicionális módszerrel, azaz „méthode traditionnelle” készített francia pezsgő. Régebben így nevezték azokat a borokat, amelyekben a palackban lévő nyomás 2-3 bár volt, ebből adódóan a mousse kicsit krémesebb volt. Crémant Elzászon kívül máshol is készülhet, például: Crémant de Bordeaux, Crémant du Jura, Crémant de Die, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire és Crémant de Limoux, de a Crémant d’Alsace messze a legtermékenyebb, mely a crémant-ok több mint 50%-át adja Franciaországban. Elzászban, Champagne-hoz viszonyítva az időjárás sokkal szárazabb, melegebb és naposabb, így a leszüretelt szőlő teltebb és ízgazdagabb.